hirdetés

A gyulladáscsökkentők tartós használata fokozhatja a rákhalálozást

Bizonyos, vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentők tartós szedése kapcsán nagyobb az 1-es típus endometriumrákhoz kapcsolódó mortalitás.

 

hirdetés

A The Ohio State University Comprehensive Cancer Center munkatársai obszervációs vizsgálatukban a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) rendszeres használata és az endometriumrák okozta halálozás közötti potenciális korrelációkat elemezték több mint 4000 beteg bevonásával.

Az adatok azt jelzik, hogy rendszeres NSAID-szedés mellett 66 százalékkal emelkedett az 1-es típusú endometriumrák halálozásának kockázata (ez a betegség tipikusan kevésbé agresszív formája). Az összefüggés statisztikailag szignifikánsnak bizonyult azon betegek körében, akik a rákbetegség diagnózisakor arról számoltak be, hogy korábban vagy aktuálisan NSAID-szereket szedtek. A legszorosabb korrelációt azonban azon betegeknél észlelték, akik korábban több mint 10 éven át szedtek ilyen szereket, és ezek használatát a diagnózis felállítása előtt hagyták abba. A NSAID-szedés ugyanakkor nem mutatott összefüggést az endometriumrák agresszívabb, 2-es típusával.

„Egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a krónikus gyulladás szerepet játszik az endometriumrák kialakulásában és progressziójában, és legfrissebb adatok azt jelzik, hogy a folyamatban közrehat a gyulladás csökkentése NSAID-szerekkel – magyarázza dr. Theodore Brasky epidemiológus. − A kutatók e megfigyelése azért meglepő, mert ellentmond azoknak a korábbi vizsgálati eredményeknek, melyek szerint NSAID-okkal csökkenthető a gyulladás, ezzel csökkentve bizonyos ráktípusok, például a vastagbél- és végbélrák kialakulásának, illetve az ezzel összefüggő halálozásnak a kockázatát.

A szerzők azonban nyomatékosan kiemelik, hogy a NSAID-használatra és -dózisokra vonatkozó specifikus információk a jelen vizsgálatban nem álltak a rendelkezésükre, ami jelentősen korlátozza megfigyeléseik érvényességét.

„További elemzéseket tervezünk azon biológiai mechanizmusok feltárására, melyek révén a betegek adott csoportjában a gyulladás összefüggésbe hozható a rosszindulatú daganatok progressziójával” – magyarázza tovább dr. Ashley Felix epidemiológus, a közlemény másik szerzője.

A Journal of the National Cancer Institute című lapban közzétett cikkükben a szerzők így fogalmaznak: „Eredményeink izgalmasak és további vizsgálódásra érdemesek. Fontos emlékeztetni arra, hogy az endometriumrákban szenvedő betegek jóval nagyobb eséllyel hunynak el szív- és érrendszeri betegségek, mintsem maga az endometriumrák következtében, ezért a szívinfarktus prevenciója céljából orvosi ellenőrzés mellett NSAID-okat – például aszpirint – szedő betegeknek nem szabad felhagyniuk a gyógyszerszedéssel. Bár az eredmények nagy érdeklődésre tarthatnak számot, mégsem elégségesek arra, hogy általános ajánlásokat fogalmazhassunk meg a NSAID-szedés mellett vagy ellen a rák okozta halálozás csökkentése céljából. Fontos, hogy a NSAID-használat kockázata miatt aggódó betegek kérjék ki orvosuk véleményét.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.