hirdetés

A nem-szteroid gyulladásgátlók gátolják az ovulációt

A nem-szteroid gyulladásgátlók a fiatal nőkben gátolják az ovulációt és csökkentik a progeszteronszintet, s emiatt súlyosan csökkenthet a termékenység.

hirdetés

Már sokan megpróbálták felhívni a figyelmet arra, hogy a vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) megakadályozzák a petefészek follikulusainak megrepedését, a petesejt kiszabadulását és megtermékenyését. Bár ez a folyamat reverzíbilis, az NSAID-ot tartósan szedő nőket fel kell világosítani arról, hogy ha teherbe akarnak esni, abba kell hagyniuk e szerek alkalmazását. E tényeket erősítette meg Dr. Salman kis esetszámú vizsgálatának eredménye, amelyet az European League Against Rheumatism 2015-ös kongresszusán ismertetett. Munkatársaival 39 szülőképes korú nőt vontak be vizsgálatukba, akik Bagdadban egy reumatológiai rendelőben jelentkeztek enyhe hátfájás miatt.

A nőket négy csoportba osztották; az egyes csoportok napi 100 mg diclofenacot, napi kétszeri 500 mg naproxent, napi 90 mg etoricoxibot, illetve placebót kaptak.

A kezelések megkezdezése előtt minden nőn ultrahangvizsgálatot végeztek, hogy meghatározzák a domináns follikulus átmérőjét, a petefészek nagyságát és az endotél vastagságát.

Mivel a progeszteron elengedhetetlen az ovuláció bekövetkezéséhez és a megtermékenyített embrió beágyazódásához, és ismert, hogy az NSAID-ok befolyásolják a progeszteronszintet, a progeszteron szintjét is meghatározták.

A kezeléseket a nők menstuációs ciklusának 10. napján kezdték el, hogy biztosak lehessenek abban, hogy egy follikulus már készen áll a petesejt kibocsátására.

Tíz napi folyamatos kezelés után ismét ultrahangvizsgálatot végeztek, hogy felmérjék  a terápia hatását.

A diclofenac csoportban a nők 75%-ában nem repedt meg a domináns follikulus, a naproxen csoportban 25%-ukban, az etoricoxib csoportban 33%-ukban, és a kontroll placebo csoportban 0%-ukban.

„Minden kontroll személy ovulált, de az NSAID-ot kapó nők közül sokkal kevesebben” – ismertette dr. Salman.

„A diclofenac csoport tagjai közül 93%-ban, és a naproxen és a etoricoxib csoportban mintegy 75%-ban nem következett be ovuláció” – tette hozzá. Ez elképesztő eredmény volt.

Az NSAID-ok 10 napos folyamatos szedése után jelentősen csökkent a progeszteronszint, és nőtt a domináns follikulus átlagos átmérője, bár ez utóbbi hatás csak a diclofenac csoportban volt szignifikáns (a placebo csoportban 0-ra csökkent az átlagos átmérő).

A meg nem repedt follikulusok gyakoribbak voltak a diclofenac, mint a naproxen csoportban (12 vs 4).

Mindhárom kezelt csoportban a nők mintegy egyharmadában funkcionális ciszta alakult ki a meg nem repedt follikulus helyén.

A kutatók a nők kb. felét rábeszélték, hogy a következő hónapban is vizsgáltassák meg magukat, hogy felmérhessék, hogy bekövetkezett-e ovuláció. Az NSAID-ok abbahagyása után a következő ciklus normálisan zajlott le, ami azt igazolta, hogy az NSAID-ok hatása reverzíbilis.

Az eredmények felvetik a lehetőségét egy újfajta fogamzásgátlónak, amelynek jobb lehet a biztonságossági profilja, mint a jelenleg használtaknak.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.