hirdetés

A NSAID-ok növelik a vénás tromboembóliák kockázatát

A nem szteroid gyulladásgátlók gasztrointesztinális mellékhatásai közismertek, de növelhetik a szívinfarktusok és a vénás tromboembóliák előfordulását is. Számos képviselőjük recept nélkül is kapható, épp ezért igen fontos körültekintő alkalmazásuk.

hirdetés

A fájdalomcsillapító, lázcsillapító, és nagyobb adagokban gyulladáscsökkentő nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) mellékhatásai közül a gasztrointesztinálisok a leggyakoribbak. De egyéb jelentős mellékhatásaik is lehetnek, például egyik képviselőjüket, a rofecoxibot 2004-ben azért vonták ki a forgalomból, mert egy randomizált, placebóval ellenőrzött vizsgálatban jelentősen emelte a szívinfarktusok és a hirtelen szívhalálok előfordulási gyakoriságát, de más nem-specifikus ciklooxigenáz (COX)-gátlók esetén is észleltek káros szív- érrendszeri mellékhatásokat (McGettigan). Leggyakrabban alkalmazott képviselőik az aszpirin, az ibuprofen, a naproxen, melyeket általában vény nélkül is lehet vásárolni (OTC = „over the counter” gyógyszerek). A teljesség igénye nélkül ide tartozik a fenoprofen, a ketoprofen, az indomethacin, a sulindac, a diclofenac, a piroxicam, a meloxicam, és számos „coxib”, stb. Főleg osteoarthritisben, rheumatoid arthritisben, migrénes fejfájásban, köszvény akut fázisában, menstruációs fájdalmakban, posztoperatív fájdalmakban, lázas állapotokban, vesegörcsben és még számos egyéb betegségben használatosak.

A NSAID-ok emelhetik a vénás tromboembóliák (VTE) - a mélyvénás trombózisok (DVT) és a pulmonális embóliák (PE) - gyakoriságát, bár a széles tömegekre kiterjedő korábbi vizsgálatok eredményei nem teljesen egyértelműek. Eddig a legmagasabb vénás tromboembóliás kockázati arányt (RR=2,98) az irodalomban a COX-2 gátlók alkalmazása során írták le nőbetegekben (95%CI 1,32-6,73) (Bergendal), de voltak alig értékelhető, kicsiny kockázati arányt mutató eredmények is. Szívbetegekben a NSAID-ok emelik a halálozás kockázatát, naproxen és ibuprofen 1,2-1,3-szorosára, rofecoxib és celecoxib 1,7-szeresére, és diclofenac  2,1-szeresére (Gislason). Ezért New Yorkban a Medline, az Embase és a Cochrane adatbázisokban kikeresték a VTE- és a NSAID-ok kapcsolatára vonatkozó 597 potenciálisan releváns közleményt (Ungprasent), amelyek közül összesen 6 (1 kohorsz és 5 eset kontrollos) vizsgálatot tartottak alkalmasnak a meta-analízisre. A 6 vizsgálat összesen 21 401 VTE eseményt írt le. Az egyetlen kohorsz vizsgálat az USA-ban történt, 19 293 beteg szerepelt benne, és összesen 215 esemény történt. Az 5 case-control vizsgálatban 21 286 beteg és 110 824 kontroll személy szerepelt. Az utóbbi vizsgálatok az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Dániában és Svédországban történtek 2007 és 2013 között.

Az adatok kiértékelését a Review Manager 5.2 (Cochrane Collaboration, Oxford, UK) segítségével végezték, eredményeiket a Rheumatology című lap online kiadásában jelentették meg 2014. szeptember 24.-én. A közlemény első szerzője Dr. Patompong Ungprasent (Bassett Medical Center and Columbia University, College of Physicians and Surgeons, New York City) szerint az NSAID-t használók körében szignifikánsan növekszik a VTE-k kockázata, ezért a NSAID-ok felírásánál körültekintően kell eljárni. A NSAID-okat használók között 1,8-szoros volt a VTE-s megbetegedések kockázata (95%CI 1,28-2,52). Még magasabb volt a kockázat a szelektív COX-2 gátlókat szedők között: RR = 1,99 (95%CI 1,44-2,75). Mindkét eredmény statisztikailag szignifikáns. Ebben a nagy, átfogó metaanalízisben a vénás tromboembóliás kockázati arány magasabbnak mutatkozott, mint egy korábbi metaanalízisben, ami a koronária artériák trombózisának kockázatát mérte fel (McGettigan). Érdekesség, hogy a megnövekedett VTE kockázatért elsősorban a COX-2 gátlók okolhatók. A COX-1 gátló aszpirin éppen a VTE-k prevenciójára használatos, ami szintén arra utal, hogy a megnövekedett VTE kockázat valódi oka a COX-2 gátlás. A pontos mechanizmus ugyan nem ismert, de a kutatók szerint „a COX-2 enzim gátlók hatására gátlás alá kerül a trombociták aktivációját gátló prosztaciklinek szintézise, ugyanakkor serkentődik az aktivált trombociták aggregációját elősegítő tromboxan kibocsájtása. Az így aktiválódott trombociták aggregációja beindítja a koagulációs kaszkádot, és bekövetkezik a trombózis”. A szelektív COX-2 gátlók mellett a VTE-k kockázata kissé magasabb volt, mint általánosságban a NSAID-ok mellett, de a konfidencia intervallumok gyakorlatilag fedik egymást. A NSAID-ok mindennapos használata miatt figyelni kell a VTE-s kockázatokra.    

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Rheumatology

3. JAMA

4. Pharmacoepidemiology & Drug Safety

5. JAMA Internal Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.