hirdetés

Felülvizsgálják a nagy dózisú ibuprofen-kezelés biztonságosságát

Az EMA Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága döntést hozott az ibuprofen-tartalmú szisztémás gyógyszerkészítmények kardiovaszkuláris biztonságosságának felülvizsgálatáról. 

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC, Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) 2014. júniusi ülésén döntött a felnőtt kori alkalmazásra szánt, szisztémás ibuprofen-készítmények biztonságosságának felülvizsgálatáról. A perorális és a rektális készítményekkel, illetve a transzdermális tapaszokkal végzett tartós és nagy dózisú kezelés kardiovaszkuláris kockázatait mérlegelik.

Az eljárás megindítását a brit gyógyszerhatóság (MHRA, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) kezdeményezte, mivel megalapozottnak látják a gyanút, hogy az ibuprofen nagy adagjai (2400 mg/nap) hosszabb távon hasonló kardiovaszkuláris kockázatot hordoznak, mint a COX-2-gátlók.

Az EMA és a nemzeti gyógyszertörzskönyvező hatóságok évek óta figyelik és értékelik a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) – köztük az ibuprofen  – kardiovaszkuláris kockázataira  vonatkozó klinikai vizsgálati és epidemiológiai adatokat. A The Lancet-ben 2013 május végén megjelent metaanalízis rendkívül nagyszámú vizsgálati adat (280 placebokontrollos vizsgálat és 474 NSAID-összehasonlító vizsgálat; összesen több mint 350 ezer beteg és közel 225 ezer betegévnyi kezelési adat) alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a diclofenac- és a nagy dózisú (≥2400 mg/nap) ibuprofen-kezelés növelheti az artériás trombózis rizikóját. A diclofenac felülvizsgálata ekkor már folyamatban volt és nem sokkal később a hivatalos előiratok módosításával zárult.

Az ibuprofen felülvizsgálata kapcsán a szer aktív enantiomerje, a dexibuprofen biztonságosságának ellenőrzésére is kitérnek. A nagy dózisú kezelés kardiovaszkuláris kockázatának mérlegelése mellett az ibuprofen/dexibuprofen és a vele párhuzamosan szedett kis dózisú aszpirin egymásra hatását is vizsgálják, ugyanis egyre több adat utal arra, hogy az ibuprofen gátolhatja a kardiovaszkuláris prevenció céljára adott acetil-szalicilsav vérlemezke-aggregációt gátló hatását. A felülvizsgálat lezárását idén év végére tervezi a PRAC. Az eljárás lezárulásáig a jelenleg érvényben lévő alkalmazási előírások az irányadóak.

A felesleges aggodalmak elkerülése érdekében az EMA hangsúlyozza, hogy a szokásos adagokban (naponta 3–4-szer 200–400 mg), rövid távon alkalmazva az ibuprofen továbbra is biztonságosnak tekinthető.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.