hirdetés

A jódellátottság jelentősége és helyzete

A pajzsmirigyhormonok nélkülözhetetlenek a sejtanyagcseréhez. Az optimális hormonellátottság különösen jelentős a magzati és a postnatalis időszakban az agyszövet fejlődése szempontjából; a hiány irreverzibilis mentális károsodással járhat (csökken az axodentricus kapcsolatok száma, károsodnak a corticalis neuronok, valamint a sejtproliferáció és myelinisatio).

Ennek meggyőző klinikai bizonyítéka a kereken negyedszázada egyre több helyen végzett újszülöttkori hypothyreosis-szűrés eredményessége. A szűrés bevezetése előtt – a hormonpótlás késői megkezdése miatt – kialakult súlyos idegrendszeri károsodások helyett ma az idejében kiszűrt és hormonnal ellátott gyermekek ép (vagy csaknem teljesen ép) neuro-pszicho-intellektuális fejlődése dokumentálható.

A pajzsmirigyhormon-molekula része a jód. Ennek megfelelően a súlyosan jódhiányos területeken connatalis struma és hypothyreosis, sőt akár cretenismus is észlelhető. Az ilyen vidékeken bevezetett jódpótlás eredményeként mindez eltűnőben van: a föld 2003-ban publikált „jódtérképén” már alig mutatkoznak súlyosan jódhiányos területek, s Európában egyáltalán nincs ilyen.

A térkép ugyanakkor azt is demonstrálja, hogy igen sok az enyhén, illetve mérsékelten jódhiányos vidék, és Magyarországot is ide sorolják!

A jódforgalom változása és a jódszükséglet növekedése terhesség alatt

A pajzsmirigyhormon-háztartás terhesség alatti változásai magában véve is fokozzák a terhesek jódszükségletét. A terhesség elején megnő a vese glomeruláris filtrációja, a jodid-clearance, növelve a jódürítést, különösen szuboptimális jódellátottság esetén. A hCG TSH-szerű hatása, valamint a thyroxin-kötő globulin szintjének jelentős emelkedése a terhesség korai fázisában jelentősen fokozza a thyroxin-képzést, s mivel a plazmatérfogat az egész terhesség alatt nő, a teljes „thyroxin-pool” a többszöröse lesz a terhesség előttinek. E helyzetben a T4 lebomlásának lassulása mellett több hormont kell képezni, amihez jódra is szükség van.3 Elégtelen jódbevitel esetén struma képződik, kifejezettebb esetben a magzati/újszülöttkori pajzsmirigytérfogat is megnő.

Az anya transplacentarisan is veszít jódot, ami a magzati pajzsmirigyhormon-képzés fokozódásával egyre kifejezettebbé válik. A megfelelő jódellátottság elejét veheti a kóros jelenségeknek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Péter Ferenc, Prof. dr. Ilyés István
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.