hirdetés

A karcsúság véd a hirtelen szívhalál ellen?

A kardiovaszkuláris kockázati tényezőktől függetlenül nagyobb az esélyük a hirtelen szívhalálra azoknak a nőknek, akik fiatal koruktól kezdve túlsúlyt viselnek, és azt később is megtartják.

hirdetés

Az élet befejezése leggyakrabban hirtelen szívhalál formájában történik, nálunk évente átlagosan 25-26 ezer esetben. Az erre világszerte használt angol nyelvű kifejezés, az SUCD (sudden unexpected cardiac death) azt is jelzi, hogy a tragikus esemény váratlanul, pillanatszerűen is bekövetkezhet, látszólag egészséges embereket is utolérhet.

Sok vizsgálat kutatta, hogy miképpen lehet előzetesen felismerni az esetleges életveszélyt, milyen tényezők utalhatnak arra, hogy megfelelő egészségügyi lépésekkel a halál megelőzhető. Az előrehaladott kardiovaszkuláris betegségek deríthetők ki a leggyakrabban a hirtelen szívhalál esetek hátterében, de a kérdés többnyire tisztázatlan.

Az Egyesült Államokban a múlt század hetvenes éveiben egészséges, fiatal nők milliói kezdtek szedni fogamzásgátló készítményeket úgy, hogy még nem sokat lehetett tudni ennek hosszabb távú következményeiről. Ekkor indult az egészségügyben dolgozó nők szervezett tanulmányozása, a Nurses’ Health Study (NHS). Az 1976-ban szétküldött tájékoztató levélre 121 700 nővér, asszisztensnő válaszolt, és csatlakozott ezzel a demográfiai, életmódi és anamnézisre vonatkozó kérdéseket tartalmazó felméréshez. Életkoruk 30–55 év volt.

Most Bostonban Stephanie Chiuve és munkacsoportja abból a szempontból vizsgálta az NHS résztvevőinek kórtörténetét, hogy volt-e összefüggés a hirtelen szívhalál és a testsúly alakulása között. Azt találták, hogy a 21,0–22,9 kg/m2 testtömegindexű csoporthoz képest a 25,0–29,9 kg/m2 testtömegindexű nőknek a következő 2 évben 46%-kal nagyobb esélyük volt a hirtelen szívhalálra. Ugyanilyen mértékben, 46%-kal bizonyult nagyobbnak az adatok felvételét követő 2 évben bekövetkező SUCD előfordulása a 30,0–35,9 kg/m2 testtömegindexűek körében is. A 35-öt meghaladó testtömegindexű csoport relatív kockázata 72%-kal növekedett a referenciacsoportéhoz mérve, ha az értékelésben korrekcióba vették a koszorúér-betegség és más mediátor tényezők kialakulását.

A testtömegindex és a hirtelen szívhalál összefüggése akkor volt a legszorosabb, ha a súlytöbblet már 18 éves életkorban jelentkezett. Az ismert kockázati tényezőket figyelembe véve azoknak a nőknek a hirtelen szívhalálra való esélye is kétszeresére növekedett, akik fiatalon vagy középkorúként legalább 20 kg súlytöbbletet szedtek fel. „A klinikai ajánlások a nagy kockázatú betegek számára sokféle gyógyszeres megelőzést ajánlanak, de a tények azt mutatják, hogy a hirtelen szívhalál esetek 75%-a a kockázati tényezők szempontjából nem nagy kockázatú egyéneket ér” – foglalta össze Dr. Chiuve. A dolgozatot az American College of Cardiology klinikai elektrofiziológiával foglalkozó folyóirata közölte 2015 novemberében. Az első szerző hangsúlyozza: „jobban meg kellene értenünk a súlytöbblet és a hirtelen szívhalál összefüggését ahhoz, hogy a kockázati tényezők kedvező befolyásolásán túl is csökkenteni tudjuk a veszélyt.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.