hirdetés

A koleszterincsökkentők a memóriát nem csökkentik

Az USA-ban az FDA 3 éve kötelezte a gyógyszergyártókat, hogy a koleszterincsökkentő sztatinok alkalmazási előiratában figyelmeztessék a betegeket: a készítmény ronthatja a mentális teljesítményt. Egy új vizsgálat ezt az intézkedést alaptalannak ítélte.

hirdetés

Manapság minden patikaszert csak igen alapos, időigényes vizsgálatsorozat után lehet forgalomba hozni. A készítmények hatásosságát sok száz millió dollárt igénylő, évtizedes tanulmányokkal kell igazolni, amelyek az esetleges nemkívánatos tulajdonságokra is figyelmeztetik az orvost és a pácienst egyaránt.

A gyógyszerek forgalomba hozatal előtti és utáni folyamatos ellenőrzésére mindenütt a világon jelentős szakintézeteket, hivatalokat szerveztek, a legismertebb az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatósága (Food and Drug Administration, FDA). Az intézmény az USA-ban forgalmazott vagy forgalmazni kívánt élelmiszereket, gyógyszereket folyamatosan ellenőrzi, és ha szükség van rá, intézkedik.

Ilyen intézkedés történt 2012-ben, amikor az FDA különböző megfigyelések, jelentések alapján elrendelte, hogy valamennyi sztatin típusú készítmény olyan alkalmazási előirattal kerüljön forgalomba, amely tartalmazza azt a figyelmeztetést, hogy az ilyen gyógyszer szedése a gondolkodóképességet kedvezőtlenül befolyásolhatja: memóriazavart okozhat, ronthatja az összpontosító, a nyelvi és a vizuális téri képességeket.

Brian R. Ott professzor és munkacsoportja a Journal of General Internal Medicine legújabb számában közölte azt a tanulmányt, amely a szakirodalom áttekintése alapján cáfolja ezt a feltevést. A kutatók csaknem 47 000 páciens adatait összesítő 25 dolgozat eredményeit dolgozták fel a mentális képességek és a sztatinkezelés összefüggéseit illetően.

Ezek a tanulmányok végeredményben nem igazolják, hogy a sztatinok bármilyen hatást gyakorolnának a mentális kapacitásra, és ez egyarán érvényesnek tűnik a mentálisan egészséges és az Alzheimer-kóros páciensekre. Ennek alapján az FDA véleménye Ott professzor szerint azonnali igazításra szorul. Nem zárható ki, hogy a korábbi nézet hátterében alkalmankénti sztatintúladagolás állhatott.

Ha koleszterincsökkentő gyógyszert szedő betegnél memóriazavarok jelentkeznek, mérlegelni kell más készítmények szerepét, illetve a felmerülő neuropszichiátriai okokat. „A sztatin gyógyszereknek semmiféle hatását a gondolkodó képességre nem figyeltük meg – állapítja meg Ott professzor. –Eredményeink alapján kérdéses, hogy a gyógyszercsoport ilyen irányú mellékhatására vonatkozó FDA-figyelmeztetés továbbra is fenntartható-e.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.