hirdetés

Női egyenjogúságot a sztatinterápiában!

Nagy metaanalízis igazolta, szemben néhány korábbi vizsgálattal, hogy azonos kardiovaszkuláris kockázat esetén a sztatinterápia a nők számára ugyanolyan kedvező, mint a férfiak számára.

hirdetés

Számos nemzetközi tanulmány jelezte, hogy a kardiovaszkuláris megelőzés céljából adott sztatinkezelés szignifkánsan csökkenti a súlyos szív-ér rendszeri események kockázatát. Bizonyos adatok szerint ez csak a férfi betegekre vonatkozik, a nőbetegek körében a kedvező hatás nem érvényesül.

A Cholesterol Treatment Trialists (CTT) Collaboration nagy, metaanalitikus adatelemzéssel kívánta tisztázni, hogy ez valóban így van-e, vagy az történt, hogy a korábbi közlemények alapját képező adatok esetében nem vették figyelembe a nők kardiovaszkuláris kockázatának a férfiakéhoz képest későbbi jelentkezését. Colin Baigent és mtsai dolgozata a Lancet 2015. január 9-ei online kiadásában jelent meg.

A munkacsoport 22 vizsgálat adatait mérte össze, melyekben a sztatinkezelés eredményeit hasonlították össze a sztatint nem szedő kontrollcsoportok eredményeivel, valamint öt olyan megfigyelés eredményeit, amelyekben az intenzív és a kevésbé intenzív kezelés hatását vizsgálták.

A véletlen besorolásos vizsgálatok 173 179 résztvevőjéből 46 675 volt nő. Mind a 27 vizsgálat valamennyi résztvevőjének egyéni adatai elérhetők voltak. Mindegyik vizsgálatban megegyezett a nők és a férfiak kiindulási összkoleszterin- és LDL-koleszterin-értékeinek átlaga. A sztatinterápia hatásosságát a súlyos kardiovaszkuláris események gyakoriságának csökkenésével mérték. Súlyos kardiovaszkuláris eseménynek az infarktus, a szélütés, a koszorúér-beavatkozás és a szív eredetű halálozás számított.

A 27 tanulmányban a sztatinkezelés az LDL-koleszterin-szint minden 1,0 mmol/l értékű csökkentése 21%-kal vitte lejjebb a súlyos kardiovaszkuláris események kockázatát. A szignifikáns eredmény mind a férfiak, mind a nők csoportjában érvényesült. Az LDL-koleszterin-szint 1 mmol/l-es csökkenésére jutó javulás 22 vizsgálatban a nőknél kissé mérsékeltebb volt, mint a férfiaknál, de ott is erősen szignifikánsnak bizonyult (p <0,0001), a relatív ráta (RR) a nők csoportjában 0,85 volt (95%-os MT: 0,78–0,92), a férfiaknál 0,78 (95%-os MT: 0,75–0,82). Abban az öt vizsgálatban, ahol az erélyesebb kezelést hasonlították össze a kisebb adagú terápiával, a súlyos események gyakorisága egyformán arányosan változott a két nem tagjai esetében.

Ahol az anamnézisben érbetegség szerepelt, egyforma volt a nők és a férfiak eredménye. Korábbi érbetegség hiányában azonban a sztatinhatás a férfiaknál kissé erősebbnek mutatkozott (RR: 0,72, 95%-os MT: 0,66–0,80), mint a nőknél (RR: 0,85, 95%-os MT: 0,72–1,00).

A 27 vizsgálatban sztatin adása a súlyos kardiovaszkuláris események veszélyét az LDL-koleszterin csökkenésével mmol/l-enként átlagosan 24%-kal csökkentette mind a férfiaknál, mind a nőknél. A koszorúér-revaszkularizáció mmol/l-enként 24%-kal lett ritkább mind a férfiaknál, mind a nőknél. A szélütés gyakorisága mmol/l-enként 15%-kal lett kedvezőbb, s itt sem észleltek különbséget a férfiak és a nők között.

A munkacsoport kiemeli, hogy az LDL-koleszterin-érték minden, 1 mmol/l-es csökkenésével a sztatinterápia erősen szignifikáns mértékben, 12%-kal javította a vaszkuláris mortalitást (RR: 0,88, 95%-os MT: 0,84–0,91), és az ismeretlen okból bekövetkező halálozás is szignifikánsan lett kevesebb. A nemtől független különbségek módosító hatásának figyelembevételével pedig azt kapták, hogy az összhalálozás a férfiak esetében 10%-kal (RR: 0,90, 95%-os MT: 0,86–0,95), a nőknél pedig 9%-kal lett jobb (RR: 0,91, 95%-os MT: 0,84–0,99).

A sztatinok alkalmazása nem befolyásolta a rosszindulatú daganatok előfordulását vagy halálozását, és a kezelés biztonságossága a férfiak és a nők csoportjában nem különbözött. A vizsgálat az összes nagy sztatinvizsgálat adatainak figyelembevételével egyértelmű választ adott arra a kérdésre, hogy van-e különbség a férfiak és a nők között a sztatinterápia kedvező kardiovaszkuláris hatása szempontjából: nincs ilyen különbség, feltéve hogy azonos kardiovaszkuláris kockázatú férfiakat és nőket hasonlítunk össze egymással.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.