hirdetés

A sztatinok nem károsítják a kognitív funkciókat

Az eddigi legnagyobb átfogó szisztematikus áttekintés alapján a Pennsylvaniai Egyetem Perelman orvoskarának kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá, hogy kapcsolat lenne a sztatinok és az emlékezetzavar vagy a demencia között.

hirdetés

Az eredményeket hamarosan az Annals of Internal Medicine fogja közölni.

„Az Egyesült Államokban mintegy 30 millió embernek írnak fel sztatinokat” – mondta a közlemény szenior szerzője, dr. Emil deGoma, az egyetem Preventív Kardiovaszkuláris Programjának igazgatója. „Adatok tömege igazolja e koleszterincsökkentő szerek jótékony hatását azokban a személyekben, akikben nagy a kardiovaszkuláris betegség kockázata – a sztatinok csökkentik a szívinfarktus és stroke rizikóját, azonban potenciális mellékhatásaikról kevesebbet tudunk. 2012 februárjában az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) nagyrészt anekdotikus jelentések alapján arra figyelmeztette a betegeket, hogy a sztatinok alkalmazása káros kognitív hatásokkal járhat. Számos aggódó beteg érdeklődött ezután, hogy van-e kapcsolat a sztatinok és az emlékezetzavar között. A betegek aggályai, valamint az FDA figyelmeztetése vitt minket arra, hogy minden rendelkezésre álló bizonyíték alapos elemzésével megpróbáljuk megbízhatóbban megválaszolni azt a kérdést, hogy van-e közük a sztatinoknak a kognitív funkciók megváltozásához.”

A kutatócsoport szisztematikusan áttekintette a szakirodalmat, és 57 olyan publikációt találtak, amelyben a sztatinok vizsgálata kapcsán a kognitív funkciókat is mérték a szerzők. Dr. deGoma és munkatársai nem találtak bizonyítékot arra, hogy a sztatinterápia növelné a demencia kockázatát. Sőt, a kohorszvizsgálatokban a sztatint szedőkben 13%-kal kisebb volt a demencia rizikója, 21%-kal kisebb az Alzheimer-kóré és 34%-kal kisebb az enyhe kognitív károsodásé, mint a sztatint nem alkalmazókban.

S ami még fontosabb, a randomizált, kontrollált vizsgálatokban a sztatinkezelés nem rontotta a kognitív tesztek pontszámait. E vizsgálatokban a személyek kb. fele sztatint, másik felük pedig placebót kapott. Minden résztvevő többféle típusú kognitív tesztet végzett, köztük az emlékezetet vizsgálókat is. Az összesen 155-féle kognitív teszt a kognitív funkciók nyolc területét vizsgálta – 26 az emlékezetet –, és nem találtak különbséget a sztatinos és placebocsoportok között.

A kutatócsoport emellett elemezte az FDA mellékhatás-jelentéseket tartalmazó adatbázisának adatait is, és összehasonlította, hogy milyen gyakoriak a sztatinok kapcsán a kognítív nemkívánatos hatásokról szóló jelentések, illetve két olyan gyakran rendelt kardiovaszkuláris gyógyszer (a clopidrogel és a losartan) esetében, amelyekről nem feltételezik, hogy kognitív károsodást okoz – semmilyen különbséget nem találtak e tekintetben a két gyógyszercsoport között.

„Összességükben ezek az eredmények meglehetősen bíztatóak. Én nem hagynám, hogy a káros kognitív hatások miatti aggodalom befolyásolja azt a döntést, hogy egy olyan betegnek, akinek ateroszklerózisa van vagy nagy a kardiovaszkuláris kockázata, elkezdjük-e adni a sztatint. S ha egy sztatint szedő beteg feledékenységet panaszol, nem jutnék arra a következtetésre, hogy ezért a sztatin a felelős. Ha attól félve, hogy a sztatinok emlékezetzavart okozhatnak, nem adunk sztatint vagy megszakítjuk az adását – noha a gyógyszer igazoltan csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát –, több kárt okozhatunk, mint amennyi jót teszünk” – mondta dr. deGoma.

Ugyanakkor a kutatócsoport elismeri, hogy bár elemzésük bíztató, nagy, jó minőségű, randomizált, kontrollált vizsgálatoknak kell igazolniuk eredményeiket.

„Sok kognitív eredmény esetében a vizsgálatok kicsik voltak, fennállt az egyoldalú torzítás veszélye, különféle diagnosztikus teszteket alkalmaztak az egyes kognitív területek vizsgálatára, és nem vontak be olyan betegeket, akik nagy dózisú sztatint kaptak – ez lényeges, mivel szekunder prevenció céljából egyre inkább alkalmazzák a nagy dózisokat” – jegyezte meg dr. Craig Umscheid, a közlemény társszerzője és az egyetem Bizonyítékokon Alapuló Gyakorlat Központjának igazgatója.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.