hirdetés

A sztatinkezelés Parkinson kór ellen is véd

A „rossz” LDL koleszterin vérszintjét csökkentő sztatin szerek elhagyása azzal a veszéllyel járhat, hogy a betegekben gyakoribbá válhat a Parkinson kór.

hirdetés

Ma már nem vitatott, hogy a vér LDL-koleszterin szintjét csökkentő sztatinok igen előnyösek a szív-és érbetegségek kockázatának csökkentésében. Többnyire ezért élethosszig tartó szedésük javasolt. Ha azonban szedésüket a koleszterint normálisra csökkenése után elhagyjuk, az azzal a veszéllyel járhat, hogy ezekben a betegekben gyakoribbá válhat a Parkinson kór.

Amikor Akira Endo japán kutató 1971-ben közölt eredményeivel elindította a koleszterincsökkentő sztatin készítmények sorát, még nem gondolhatta, hogy a tudományos ipari gyógyszergyártás történetének eddigi legnagyobb sikersorozatát nyitja meg. Az atorvastatin 2003-ban a gyógyszeripar történetének legsikeresebb készítménye lett.

E koleszterincsökkentő eladásából a gyártó 2008-ban 12,4 milliárd dollárnyi bevételre tett szert. A sztatinkezelés olyan mértékben csökkenti a szív-és érbetegségek gyakoriságát, hogy a kardiológia vezető szakértőinek egy csoportja nemrég javasolta: a koleszterinszinttől függetlenül minden felnőttnek adjunk ilyen gyógyszert, a mellékhatások veszélye ugyanis eltörpül a várható klinikai eredményhez képest.

Igaz, a kardiológia vezető szakértőinek másik csoportja ezt ellenezte, legalább olyan alapos érveléssel, mint az előzőek, hozzátéve azt az alaptalannak nem vehető gyanút, hogy a minden felnőttnek folyamatosan szedni javasolt gyógyszer nem elsősorban a betegeknek lenne hasznára, hanem az azokat gyártó és értékesítő cégeknek.

Most Jou-Wei Lind, a National Taiwan University munkatársa vezette munkacsoport Neurology közölt dolgozata új szempontból világított rá a sztatinok adásának kedvező hatására. A Taiwanon élő, 43 810 felnőtt ilyen irányú vizsgálatára a sziget általános egészségbiztosítási rendje adott lehetőséget.

Ott a biztosítási szabályzat az orvosoknak lehetővé teszi, hogy sztatin készítményt bárkinek fölirhassanak, de kötelezi a doktort, hogy ha beteg koleszterinje a normális szintre csökkent, a sztatin kezelést abba kell hagyni. A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Eng-King Tan és Louis C.S. Tan kiemeli, hogy ez a gyakorlat alapvetően eltér az Egyesült Államokban alkalmazott terápiás irányelvektől.

„A nálunk hivatalos terápiás rend tette lehetővé, hogy megvizsgáljuk: van-e különbség a Parkinson kór kialakulásában azok között, akik abbahagyták a koleszterincsökkentő sztatinok  szedését, azokhoz képest, akik folytatták a sztatin kezelést” – nyilatkozta Dr. Jou-Wei Lind. Külön érdekessége lett a vizsgálatnak, hogy a sztatin szerek két csoportját: a lipofil (zsírban oldódó) és vannak hidrofil (vízben oldódó) szatitnok hatásait is összehasonlíthatták.

A zsírban oldódó készítmények, mint a simvastatin és az atorvastatin, csökkentették a Parkinson kór veszélyét, míg hasonló, kedvező hatást a vízben oldódó pravastatin vagy a rosuvastatin esetében nem észleltek. Azok, akik abbahagyták a zsírban oldódó sztatin készítmények szedését, a hasonló korú és nemű emberekhez képest 58 %-kal gyakrabban betegedtek meg Parkinson kórban. Ez abszolút kockázatban, egy millió esetszámra vonatkozólag, 2,65 esetnek felel meg.

A munkacsoport azt is kiszámolta, hogy a sztatin kezelés időtartamára vonatkozólag hogyan alakult a Parkinson kór megjelenésének kockázata. A zsírban oldódó sztatin készítményt szedő, 25 Parkinson kórban megbetegedett személy esetén összesítve csaknem 15 millió nap napra telt el a betegség megjelenéséig, a gyakoriság 1,68/millió volt. A vízben oldódó sztatin változatok esetében 14 új beteget regisztráltak, ez csaknem négy millió betegnapra 3,52 beteg/millió betegnek felelt meg.

„A zsírban oldódó sztatinoknak hatása kedvezőbb, mert jobban tudnak átjutni a vér-agy gáton, mint a vízben oldódó változatok” – foglalta össze a vizsgálat vezetője. „Az USA területén egy millió beteg szenved Parkinson kórban. Számukra ez az eredmény jót jelenthet” – kommentálta James Beck, a Parkinson Betegség Alapítvány alelnöke.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.