hirdetés

A tartós sztatinkezelés véd a demenciától

Egy átfogó metaanalízis egyértelműen igazolni látszik, hogy a leggyakrabban rendelt sztatinok nem rontják a rövid távú memóriaműködést, sőt, egy éven túli alkalmazás esetén védő hatást fejthetnek ki a demencia kialakulásával szemben.

hirdetés

A sztatinoknak a kognitív működésre gyakorolt esetleges kedvezőtlen hatásával kapcsolatos kérdéskört azóta övezi élénk érdeklődés úgy a kardiológusok, mint a sztatinokkal kezelt betegek részéről, amióta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (U.S. Food and Drug Administration) 2012 februárjában módosította e gyógyszercsoport képviselőinek előiratát, felhívva a figyelmet a rövid távú alkalmazás mellett potenciálisan fellépő memóriazavarokra.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói által készített szisztematikus áttekintés – amelynek részletes eredményei, nyomtatásban való megjelenés előtt, október 3-a óta olvashatók a Mayo Clinic Proceedings című folyóirat honlapján – mindenki számára megnyugtatással szolgálhat: a feldolgozott nagyszámú, jó minőségű véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat, illetve kohorszvizsgálat közel 23 és fél ezer beteg adatai alapján azt jelzi, hogy a sztatinok sem a rövid távú memóriára, sem a kognitív működésre nincsenek kedvezőtlen hatással. Sőt, legalább egyéves alkalmazás esetén 29 százalékkal csökkentik a demencia kockázatát.

A kutatók a MEDLINE, az EMBASE és a Cochrane adatbázisaiból válogatták ki azokat a klinikai vizsgálatokat, amelyek 2013 áprilisával bezárólag a sztatinkezeléshez kapcsolódtak. A kvalitatív szintézis céljára 16, a kvantitatív szintézishez 11 tanulmányt találtak megfelelőnek. A rövid távú vizsgálatok nem igazolták, hogy a sztatinkezelés következetes hatást gyakorolna a kognitív működés mutatóira. A vizsgálatok többségében végpontként választott DSST-pontszám (a kognitív működés mérésére szolgáló, validált mérőmódszer, a Digit Symbol Substitution Test pontszáma) kezdeti értékhez viszonyított átlagos változása nem különbözött szignifikánsan a sztatinokkal kezelt és a placebocsoportban. A kognitív működés követésére is kiterjedő hosszú távú vizsgálatok, amelyekben mindösszesen 23 443 beteg részesült átlagosan 3–24,9 éven át sztatinkezelésben, az összevont elemzés alapján nem jeleznek kapcsolatot a sztatinterápia és a dementia megjelenése között; mi több, a kezelés védő hatását mutatják e tekintetben.

A szerzők véleménye szerint elképzelhető, hogy a sztatinok az agyi erekben éppúgy stabilizálják, illetve visszafejlesztik az ateroszklerotikus plakkokat és visszafogják a gyulladásos folyamatokat, mint ahogy teszik azt a szívkoszorúerekben. Mivel pedig a vaszkuláris demencia hátterében a kis átmérőjű agyi erek elzáródása által okozott vérellátási zavar húzódik meg, a fenti mechanizmus kézzelfogható magyarázattal szolgálhat a kognitív működészavar kialakulásával szembeni védő hatásra. A szerzők álláspontja szerint a jelenleg rendelkezésünkre álló, legmegbízhatóbb vizsgálati adatok robusztus elemzése megnyugtatóan oszlathatja el a sztatinterápia kedvezőtlen kognitív mellékhatásaival kapcsolatos kételyeket.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.