hirdetés

A sztatinok csökkentik az emlőrák halálozását

A sztatinok alkalmazása – mind az emlőrák diagnózisa előtt, mind utána – akár 66%-kal csökkenti a rák okozta halálozás kockázatát – erre jutott egy nagy vizsgálat.

hirdetés

A kutatók arról számoltak be, hogy a kockázatcsökkenés akkor is kimutatható volt, ha az adatokat korrigálták az életkorra, a tumor stádiumára és morfológiájára és az elsőként választott kezelésre nézve – ezt mondta el dr. Teemu Murtola egy interjúban az Amerikai Rákkutatási Szövetség éves találkozóján.

„Világosan kimutatható volt, hogy a sztatint alkalmazókban dózisfüggően csökkent az emlőrák mortalitása” – mondta dr. Murtola, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem epidemiológusa. A vizsgálatban résztvevő 13 000 nő közül 13% szedett valamilyen sztatint. „Ez az összefüggés mind a lokalizált, mind a metasztatikus tumorokra érvényes volt. Azt, hogy mi okozza a sztatin ilyetén hatását, későbbi vizsgálatoknak kell kideríteniük.”

A követési idő alatt 6011 nő halt meg, közülük 3169-en az emlőrák következtében. A sztatint szedők körében szignifikánsan kisebb volt a halálozás aránya, mint a sztatint nem használókban (7,5%, illetve 21%). A korrigált elemzés eredménye szerint lokalizált emlőrák esetén a sztatint használók 67%-kal kisebb eséllyel haltak meg, mint a sztatint nem használók. Metasztatikus emlőrákban a sztatin 48%-kal csökkentette a halálozás kockázatát.

Valamennyi vizsgált sztatin szignifikánsan csökkentette a halálozást; a simvastatin 53%-kal, az atorvastatin 73%-kal, a fluvastatin 65%-kal és a pravastatin 50%-kal.

A retrospektív vizsgálat 31 114 olyan nőben vizsgálta a sztatin alkalmazás és az emlőrák halálozás összefüggését, akiknél 1995 és 2003 között, Finnországban emlőrákot diagnosztizáltak. A Finn Rákregiszter minden nő esetében tartalmazta a diagnózis időpontját, a rák stádiumát (lokalizált, nyirokcsomó-pozitív, metasztatikus), morfológiáját, az első választott kezelést (műtét, sugárkezelés, kemoterápia, hormonkezelés vagy egyéb), valamint a halál időpontját és okát. Az országos egészségügyi adatbázisból meg lehetett tudni a szedett sztatin fajtáját, dózisát, s a sztatinszedés minden egyéb részletét.

A követés 2003 végéig tartott, illetve a beteg haláláig. A medián követési idő mintegy 3 év volt, azonban a követési idő terjedelme 1 évnél rövidebb időtől 9 évig tartott.

A kohorsz 13%-a szedett sztatint, a többiek soha nem használták ezt a gyógyszert. A sztatint szedők szignifikánsan öregebbek voltak a sztatint nem szedőknél (64 év, illetve 58 év), nagyobb valószínűséggel végeztek rajtuk műtétet (96%, illetve 92%) és sugárkezelést (55%, illetve 54%), viszont szignifikánsan ritkábban részesültek kemoterápiában (15%, illetve 24%) vagy hormonkezelésben (20%, illetve 25%). A sztatint használók körében szignifikánsan ritkább volt a metasztatikus rákok aránya (4%, illetve 7%). Dr. Murtola szerint ezek a különbségek azt tükrözhetik, hogy a sztatint szedőkben korábban ismerték fel az emlőrákot, talán mivel lipidszintjeik ellenőrzése miatt gyakrabban keresték fel orvosukat.

Dr. Murtola külön-külön is megvizsgálta a halálozásra kifejtett hatást azokban, akik már az emlőrák diagnózisa előtt is sztatint szedtek, és azokban, akik csak utána kezdték el a sztatin szedését.

Azokban a nőkben, akik már az emlőrák diagnózisa előtt is sztatint alkalmaztak, magas volt a compliance értéke – 85%-uk a követési idő végén is szedte még a sztatint.

Azoknál, akik legfeljebb 490 napig alkalmazták a gyógyszert, 46%-kal kisebb volt a kockázata annak, hogy belehalnak a lokalizált betegségbe, és 30%-kal volt kisebb ez az érték metasztatikus betegség esetén. Azokban, akik 491 napig vagy tovább szedték a sztatint, a megfelelő kockázatcsökkenések értéke 66%, illetve 40% volt.

Azokban a nőkben, akik csak a rák diagnózisának felállítása után kezdtek el sztatint szedni, nem volt kimutatható ilyen dózisfüggés. De, mint dr. Murtola elmondta, a rossz compliance elfedhette a sztatin szedés előnyeit. „Azoknak, akik a diagnózis után kezdtek sztatint alkalmazni, csak 14%-a folytatta a gyógyszer szedését a követési idő végéig” – mondta. „Ha azokra korlátoztuk az elemzést, akik végig szedték a sztatint, náluk is nagyon hasonló dózisfüggő kockázatcsökkenést láttunk az emlőrák halálozását tekintve.”

In vitro vizsgálatok szerint a sztatinok direkt hatást fejtenek ki az emlőrák sejtekre – magyarázta dr. Murtola. Úgy látszik, hogy blokkolják a mevalonate utat – ez részt vesz a koleszterin szintézisében és kulcsszerepet játszik a sejtanyagcserében. Az abnormálisan fokozott anyagcseréjű sejtek –ilyenek az emlőrák sejtek is – különösen érzékenyek lehetnek erre a hatásra – mondta.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.