hirdetés

A krónikus fájdalom libidócsökkentő

A gyulladásos fájdalom csökkentette a nőstény egerek szexuális vágyát, azonban a hím egerekre nem volt ilyen hatással.

hirdetés

A krónikus fájdalmat gyakran szexuális diszfunkciók kísérik, ami azt sugallja, hogy a fájdalom csökkenti a libidót. A kutatók azt találták, hogy laboratóriumi nőstény egereknél a gyulladásos fájdalom csökkentette a szexuális vágyat, azonban a hím egerekre nem volt ilyen hatással. A fájdalmat a gyulladáskeltő zymosan A (0,5 mg/ml) illetve λ-carrageenan (2%) ivar- és nem ivarszervekbe (hátsó mancs, farok, pofa) való befecskendezésével idézték elő. A szexuális tevékenység jelentősen lecsökkent a nőstény egereknél, a fájdalom típusától függetlenül. A hím egereknél az azonos kezelés hatása mellett nem tapasztaltak hasonló aktivitáscsökkenést. A nőstényeknél is visszaállítható volt a normál szexuális aktivitás fájdalomcsökkentő pregabalin, illetve libidónövelő apomorfin és melanotan-II adásával. Az eredményeikből arra következtetnek, hogy a humán női libidó ilyen irányú érzékenysége sokkal inkább visszavezethető evolúciós, mintsem szociokulturális okokra, hiszen a nőstény egerek szexuális életét is képesek voltak befolyásolni.

 

Forrás: The Journal of Neuroscience

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.