hirdetés

Az iszkémiás stroke krónikus fájdalmat okozhat

A krónikus és perzisztáló fájdalom gyakori – és általában fel nem ismert – szövődménye az iszkémiás stroke-nak – ezt állapította meg egy új vizsgálat, amelyet a Stroke közölt.

hirdetés

E nagy vizsgálatban, amelyben a második stroke megelőzését szolgáló kezeléseket tanulmányozták, a kutatók azt találták,hogy a több mint 15 000 stroke túlélő 10,6 százalékában krónikus fájdalom alakult ki.

„A krónikus fájdalom szindrómák gyakoriak, még az enyhe-mérsékelt fokú stroke esetén is” – mondta dr. Martin O’Donnell, a galway-i Írországi Nemzeti Egyetem transzlációs orvoslás professzora, a vizsgálat vezetője. „A fájdalom a testi és a kognitív funkciók nagyobb mértékű romlásával jár együtt, s ezért igen fontos szövődmény”.

A kutatók 15 754 olyan személy adatait vizsgálták, akik túléltek egy enyhe-mérsékelt fokú stroke-ot, és átlagosan 30 hónapon át követték őket a PRoFESS (Prevention Regimen for Effectively Avoiding Second Strokes) vizsgálat keretén belül, amely mindeddig a legnagyobb olyan vizsgálat, amely a krónikus fájdalom iszkémiás stroke utáni előfordulásának megállapításával foglalkozott.

Összesen 1665 stroke túlélő számolt be a stroke után kezdődő krónikus fájdalomról, s közülük:

  • 431-ben (2,7%) centrális stroke fájdalmat állapítottak meg, ami abból fakad, hogy az agy a stroke során megsérült, s emiatt a tapintást, a hőingert vagy más érzékleteket a beteg fájdalomként észleli. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a centrális stroke utáni fájdalom nemegyszer csak hónapokkal a stroke után jelentkezik.
  • 208-nak (1,5%) perifériás neuropátiás fájdalma volt, ami bizsergő, égő, hasogató fájdalomérzéssel járt; ezt az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodása okozta.
  • 208-an (1,3%) a folyamatosan merev, spasztikus izmokból származó fájdalmat panaszoltak.
  • 136-uknak (0,9%) vállfájdalmuk volt, amit a stroke miatti gyengeség és spaszticitás okozott.
  • 86-an (0,6%) azt mondták, hogy többféle típusú fájdalmat éreznek.
  • 739 személy (4,7%) más eredetű fájdalomról számolt be vagy nem osztályozható fájdalom szindrómáik voltak.

A stroke utáni fájdalom jelentős kockázati tényezői a következők voltak: a stroke súlyossága, a női nem, a több alkohol fogyasztása, a fájdalmat megelőzően a depresszió tünetei, a diabétesz és az olyan érbetegségek, amelyek rontották az alsó végtag vérellátását.

Azok a betegek, akikben stroke utáni fájdalom alakult ki, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel váltak másoktól jobban függővé a követési idő alatt, mint azok, akiknél ez a szövődmény nem lépett fel. A nem centrális fájdalmat elszenvedő betegekben nagyobb volt a kognitív hanyatlás valószínűsége.

„Azt gyanítjuk, hogy a krónikus fájdalom és a kognitív tesztekben mutatott rosszabb teljesítmény kapcsolata azokkal a gyógyszerekkel lehet összefüggésben, amelyekkel a fájdalmat kezelik, azonban ezt nem vizsgáltuk most” – mondta dr. O’Donnell.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.