hirdetés

A magzat in utero diszlipidémiája növeli a magas LDL szint kockázatát felnőttkorban

A Framingham Heart Study egy új elemzése szerint, ha a nőkben terhesség alatt magas az LDL-koleszterin szintje, akkor két évtizeddel később, fiatal felnőtt utódaikban ötszörös lesz az emelkedett LDL szint kockázata.

hirdetés

Az apa magas LDL szintje a terhesség előtt azonban nem növeli 20 éves utódokban a hiperlipidémia kockázatát.

Úgy látszik, hogy az anyai diszlipidémiának való in utero kitettségnek tartós nemkívánatos hatásai vannak a kardiovaszkuláris betegség kockázatára. Ha ez beigazolódik, az eredménynek nagyon jelentős következményei lesznek, mivel a becslések szerint a szülőképes korú amerikai nők 25%-ának magas az LDL szintje – ezt mutatta ki a National Health and Nutrition Examination Survey felmérés, számolt be róla dr. Michael M. Mendelson az Amerikai Szív Szövetség tudományos ülésén.

A Boston Children’s Hospitalban dolgozó dr. Mendelson elmondta, hogy: „mi azt állítjuk, hogy ha felkutatjuk azokat a szülőképes fiatal nőket, akiknek diszlipidémiájuk van, és megfelelő lipidspecifikus egészséges életmóddal csökkentjük a kóros LDL szintet, akkor sok esetben megelőzhetjük a diszlipidémia kialakulását a következő generációban és a kardiovaszkuláris kockázatnövekedést is”.

Dr. Mendelson prospektív adatokat mutatott be 343 olyan anya-gyerek párról, akik részt vettek a Framingham Heart Study-ban. A szülői szérumlipid szinteket mintegy három évvel a szülés előtt mérték meg, majd 20 évvel később ismét, amikor a már fiatal felnőtt utód szérumlipid szintjeit is meghatározták.

Ha a nőkben a szülés előtt mért LDL-koleszterin szint meghaladta a 4,65 mmol/l-t, akkor ötszörös volt annak az esélye, hogy fiatal felnőtt utódaiknak is magas lesz az LDL szintje – ezt mutatta ki egy többváltozós elemzés, amelyet korrigáltak az anya életkorára és az utód nemére nézve. Ha a korrekciót elvégezték a nők szülés előtti testtömegindexére, a dohányzásra, és azokra a genetikai variánsokra nézve, amelyekről ismert, hogy összefüggenek az LDL szinttel – a legfontosabb ezek közül a familiáris hiperkoleszterinémia – az eredmény továbbra is szignifikáns maradt, a terhesség előtti anyai diszlipidémia erősen összefüggött az utód későbbi diszlipidémiájával: a kockázat 3,7-szeres volt (p=0,004).

Ezzel szemben az apa terhesség előtti magas LDL szintje nem függött össze a fiatal felnőtt utód diszlipidémiájának kockázatával. Emellett a 20 évvel később meghatározott szülői lipidszintek sem álltak kapcsolatban a 20 éves utód diszlipidémiájával (az anyáé sem) – ezt korrigált többváltozós logisztikus regresszióelemzéssel mutatták ki.

 

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.