hirdetés

A meleg időjárás elősegíti a gyulladásos bélbetegségek fellángolását

Svájci kutatók arról számoltak be a The American Journal of Gastroenterology című lapban, hogy a forró időjárás elősegíti a gyulladásos bélbetegségek relapszusát, és a meleghullámok idején gyakrabban fordul elő fertőzéses eredetű gastroenteritis is.

hirdetés

„Az adatok azt jelzik, hogy a forró időszakban minden egyes nappal 4−6 százalékkal emelkedik a gyulladásos bélbetegség (IBD, inflammatory bowel disease) miatti kórházi felvételek száma. A hőhullám jelenléte a becslések szerint naponta 4−7 százalékkal növeli az infekciós gastroenteritis (IG) előfordulásának esélyét. A kontrollcsoportban nem tapasztaltuk, hogy a forró időjárásnak bármifajta hatása lenne” – magyarázzák a tanulmány szerzői.

A zürichi kutatók egy ötéves periódusban (2001−2005) 738 IBD- és 786 IG-beteg adatait elemezték a zürichi egyetemi kórház anyagából, és az adatokat más, nem infekciózus krónikus bélgyulladásban szenvedő betegek adataival vetették össze, akik a kontrollcsoportot alkották. Az időjárásra vonatkozó adatokat a svájci meteorológiai szolgálattól szerezték be. A vizsgált periódusban összesen 17 meleghullámot azonosítottak.

„A klíma és a betegség közötti ok-okozati összefüggést jelzi az a tény, hogy a forró időszakokban az IBD-betegek esetében jelentősen emelkedett a betegség fellángolásának valószínűsége, szemben a kontrollokkal – magyarázza Christine N. Manser, a vizsgálat vezetője. – A hőstressz és az emésztőszervi tünetek között a mostani vizsgálatban mutatkozó korreláció megerősíti azokat a megfigyeléseket, melyek szerint a gyulladásos bélbetegség klinikai lefolyása szezonális ingadozásokat mutat, egyben arra is utal, hogy a bél mikrobiális fertőzéseit ugyancsak befolyásolhatja az időjárás.”

Az IBD-betegek egy része arról számol be, hogy jelentős időjárásváltozáskor tünetei súlyosbodását tapasztalja. „A hőhullámok közismerten fizikális stresszt okoznak, ami a stresszhatással összefüggő betegségek, például a szívinfarktus gyakoribbá válásában is megmutatkozik. Az IBD-ről tudjuk, hogy fizikális és mentális stressz is hajlamosíthat fellángolására, ami magyarázatot adhat arra, hogy forró időszakokban miért kerül sor több kórházi felvételre IBD miatt – kommentálja az eredményeket dr. Manser. – A melegebb periódusokban az IBD-betegeknek tisztában kell menniük a fellángolások fokozott kockázatával, és konzultálniuk kell gasztroenterológusukkal, ha gyakoribb székürítést vagy hasi fájdalmat tapasztalnak. A laikusoknak tudniuk kell arról, hogy a meleghullám alatt vagy közvetlenül azt követően jelentkező hasi fájdalom és hasmenés infekciós gastroenteritis tünete lehet.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.