Széklet mikróbák transzplantációjával gyógyítható a fekélyes vastagbélgyulladás

Egy klinikai vizsgálatban azt találták, hogy a széklet mikróbák transzplantációjának hatására a legtöbb, fekélyes vastagbélgyulladásos gyermekben javultak vagy elmúltak a tünetek.

hirdetés

A fázis I klinikai vizsgálatot a Helen DeVos Gyermekkórházban végezték, s ez volt az első olyan vizsgálat az Egyesült Államokban, amelyben gyerekeken végeztek széklet mikróba transzplantációt. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy egy egészséges donor székletét a beteg belébe infundálják, hogy a páciensben helyreállítsák az egészséges bélflórát.

Ha betegség kezelésére használják, akkor az emberi széklet biológiai gyógyszernek tekintendő. Ezért kísérleti felhasználásához engedélyt kellett kérni az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hatóságától (FDA).

A vizsgálat eredményeit a Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition online kiadásában tették közzé, s nyomtatásban júniusban jelenik meg.

„Már korábban felvetették, hogy C. difficile fertőzésben és talán colitis ulcerosában ígéretes új kezelés lehet a széklet mikróba transzplantáció” – mondta dr. Sachin Kunde, gyermek gasztroenterológus, a vizsgálat vezetője. „Mi úgy gondoljuk, hogy ezzel a kezeléssel elérhető, hogy az abnormális baktériumok helyét normálisak foglalják el. Rövid távú vizsgálatunkban a széklet mikróba transzplantáció biztonságosságát és tolerálhatóságát tanulmányoztuk ebben a betegcsoportban.”

A colitis ulcerosa a gyulladásos bélbetegségek közé tartozik, s a vastag- és a végbél nyálkahártyáját érinti. Van, amikor a tünetek (hasi fájdalom, görcsök, véres hasmenés, genny a székletben, láz, végbélfájdalom, fogyás, hányinger, hányás, ízületi fájdalom, léziók a bőrön és a szájban, s a gyermekeknél lassú növekedés) lassan alakulnak ki, máskor hirtelen jelentkeznek. A gyerekek számára a betegség gyakran azt jelenti, hogy sokat hiányoznak az iskolából, és társasági aktivitásuk is akadályozott, és emiatt izolálódhatnak kortársaiktól. Ez jelentős pszichológiai teher lehet a gyermek és családja számára.

Dr. Kunde elmondta, hogy ebben a pilóta vizsgálatban 10 gyermek és fiatal felnőtt vett részt (7–20 évesek), s valamennyiüknek enyhe-mérsékelt fekélyes vastagbélgyulladása volt. A laboratóriumban előkészített székletmintákat, amelyeket egy felnőtt, egészséges donortól nyertek, beöntésben adták be a betegeknek. Naponta, összesen öt alkalommal kaptak beöntést a páciensek, egy héten belül.

A klinikai választ a Gyermek Colitis Ulcerosa Aktivitás Index-szel (PUCAI) mérték. Akkor állapítottak meg klinikai választ a széklet mikróba transzplantációra, ha a PUCAI pontszám legalább 15-tel csökkent. A PUCAI pontszámokat meghatározták a kezelés előtt, majd pedig a kezelés után hetente, négy héten át.

Az eredmények szerint a betegek 78%-ában alakult ki klinikai válasz egy héten belül, és a személyek 67%-ában a kezelés után egy hónappal is fennmaradt. A páciensek 33%-ának teljesen elmúltak a tünetei a széklet mikróba transzplantáció után. A PUCAI pontszám is szignifikánsan csökkent a kezelés előtti értékhez képest. Semmilyen komolyabb mellékhatás nem fordult elő. Egy beteg nem tudta benntartani a beöntést.

„A betegek sokszor nehéz döntés előtt állnak, amikor ki kell választaniuk, hogy melyik gyógyszerrel kezeljék őket – és e gyógyszereknek jelentős mellékhatásaik vannak. Ha viszont nem kezelik a colitis ulcerosát és az progrediál, akkor a vastagbél műtéti eltávolítása válhat szükségessé” – mondta dr. Kunde. „Vizsgálatunk kimutatta, hogy a székletet tartalmazó beöntéseket jól tolerálták a beteg gyerekek. A mellékhatások enyhék-mérsékeltek voltak, elfogadhatóak, önkorlátozók és a beteg számára elviselhetők.”

Dr. Kunde arról is beszélt, hogy meg kell ismertetni és el kell fogadtatni az orvosokkal és a betegekkel a széklet mikróba transzplantációt mint egy terápiás lehetőséget. A vizsgálatban résztvevő személyek nem látták, nem szagolták a székletmintát, és nem kerültek vele fizikai kontaktusba, kivéve a beöntést. Ez csökkentette a betegek szorongását és kellemetlen érzését a terápiával kapcsolatban.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.