hirdetés

A napi kétszer adott kis dózisú amoxicillin elégtelen lehet a tüdőgyulladás kezelésére

A brazil és finn kutatók, valamint az Egészségügyi Világszervezet együttműködésével készített tanulmányban a napi kétszer, illetve háromszor adott amoxicillin farmakokinetikáját hasonlították össze. A vizsgálatba olyan 3 hónapos és 6 éves kor közötti gyermekeket vontak be, akiket nem súlyos pneumonia miatt utaltak az Albert Sabin Gyermekkórházba (Fortaleza, Brazília). A nem súlyos tüdőgyulladás ismérvei az alábbiak voltak: köhögés vagy nehézlégzés és tachypnoe, mellkasi behúzódás vagy egyéb súlyos tünetek (cyanosis, apathia) nélkül. A tanulmányba nem vették be azokat a gyermekeket, akiknél egyéb súlyos kórállapot állt fenn, a vizsgálat előtt 48 órával amoxicillint kaptak, illetve parenterális antibiotikum-kezelésre szorultak. A 80 résztvevőt véletlen besorolással két csoportba osztották: egy részük naponta háromszor 15 mg/kg, a másik csoport pedig naponta kétszer 25 mg/kg amoxicillint kapott. A két betegcsoport demográfiai és klinikai jellemzői lényegében megegyeztek egymással. Hét-hét gyermeket befejezetlen vérvizsgálatok miatt mindkét csoportból kizártak. Az elemzés alapját a fennmaradó 66 gyermek adatai képezték. Az első és a harmadik napon az első adag előtt, majd 2, 5, és 8 órával utána farmakokinetikai meghatározást végeztek. A napi kétszeri adagolásban részesült csoportban az említett két napon az első adag utáni 12. órában is mintát vettek a betegektől. A két csoport vérében az első és a harmadik napon mért gyógyszerkoncentrációt mutató görbe alatti területet (AUC) összehasonlították.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Forrás: Fonseca W, Hoppu K, Rey LC, et al.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.