hirdetés

A szója nem javítja az asztmát

Egy mostani jól kontrollállt vizsgálat cáfolta azokat a korábbi, populáció alapú vizsgálati eredményeket, melyek azt mutatták, hogy a szójabevitel enyhíti az asztma tüneteit.

hirdetés

A JAMA május 26-i számában közzétett multricentrikus, randomizált, kettős-vak, placebokontrollos vizsgálatban egy szója izoflavonokat tartalmaz étrendkiegészítő nem javította sem a tüdőfunkciót, sem a klinikai kimenetelt azokban a betegekben, akiknek rosszul kontrollált asztmájuk volt.

Bár az eredmények „kiábrándítóak” – írták dr. Lewis J. Smith (Northwestern Egyetem, Chicago, IL, USA) és munkatársai, jól illusztrálják azt, hogy a keresztmetszeti vizsgálatok nem jelzik előre a gondosan megtervezett kísérletek kimeneteleit.

A mostani vizsgálat során 193 beteg naponta kétszer 100 mg szója izoflavon étrendkiegészítőt kapott, főleg genisteint és daidzeint. Ugyanennyi betegnek placebót adtak. Valamennyi páciens 12 évesnél idősebb volt, rosszul kontrollált asztmában szenvedett, minden nap gyógyszert szedtek (például kortikoszteroid inhaláltak). Azokat, akik már eleve szója étrendkiegészítőt fogyasztottak vagy hetente több mint egyszer szóját ettek, kizárták a vizsgálatból.

Huszonnégy hét múlva a két vizsgálati csoport nem különbözött szignifikánsan az elsődleges kimenetelt, az 1 másodperc alatti erőltetett kilégzési térfogatot tekintve (p =0,36). Nem különböztek a tünetek sem, amelyeket az Asthma Control Test-tel mértek, hasonló volt a Marks Asthma Quality of  Life pontszáma (p =0,53), s nem volt különbség a rossz asztmakontrollos epizódok számában és a szisztémás gyulladás számos markerét illetően sem. Az erőltetett vitálkapacitás kissé eltérő volt a két csoportban, de a kutatók ezt nem tartották „klinikailag jelentősnek”.

A vizsgálat során megmérték a vér genistein szintjét a betegekben, amely az étrendkiegészítőt fogyasztókban 4,87 ng/ml-ről 37,67 ng/ml-re emelkedett; ez azt jelezte, hogy a betegek valóban elfogyasztották a szója izoflavonokat, és ezek megfelelően fel is szívódtak. Az in vitro kísérletek alapján a kutatók azt várták, hogy ez a magasabb szint gátolni fogja a légutak gyulladását.

Eredményeik magyarázatára több lehetőséget is felvetettek a vizsgálók. Ezek egyike az volt, hogy a szója izoflavonok jó hatása a bélben lejátszódó anyagcseréjüktől függhet, amelyről ismert, hogy más-más a különböző etnikai csoportokban.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.