hirdetés

A transzzsírsavak használatát már Amerikában is tiltják

A transzzsírok élelmiszeripari használatát, a szív-és érrendszeri betegségek kockázati tényezőként bizonyított szerepük miatt hazánkban, az év eleje óta tiltják. Most az USA illetékes hivatala is közölte, hogy hasonló rendeletet bocsájt ki az Egyesült Államok területére.

hirdetés

Amikor a múlt évszázad kilencvenes éveiben mind meggyőzőbb tudományos adatokkal igazolták, hogy a transzzsírsavak a szív-érrendszeri betegségek veszélyes kockázati tényezői, a magyar  szívgyógyászok érvei alapján a hazai hatóságok elindították ezeknek a zsíradékoknak az ország élelmiszereiből történő hivatalos kitiltásának folymatát.  

Ez év januárjában a rendelkezés hatályba lépett: tilos hazánkban forgalomba hozni olyan élelmiszert, melynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya a két százalékot meghaladja. Idén még egy esztendei türelmi idő is szerepel a rendeletben a szükségtelen gazdasági károk elkerülésére, tehát az előre csomagolt élelmiszerek még az év végéig forgalmazhatók.

Európában elsőként Dánia korlátozta 2003-ban a hidrogenizált olajtermékek, a transzzsírok használatát élelmiszerekben. Az Egyesült Államokban New York City volt az első, amely 2006-ban úgy rendelkezett, hogy a vendéglátóiparban felszolgált ételekbe transzzsírok nem kerülhetnek, majd ezt a példát 2008-ban Kalifornia követte.

Most a nemzetközi médiában világszerte terjedő hír, hogy  az Egyesült Államok rendkívüli lehetőségekkel rendelkező intézménye, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) közölte: a transzzsírok területén szigorú tilalmakra készül: az élelmiszeripar, a vendéglátóipar az Egyesült Államokban csak igen kis mennyiségben hozhat forgalomba hidrogenizált olajtermékeket.

Az FDA részletesen indokolja döntését. A Centers for Disease Control and Prevention számításai szerint ezzel a tiltó rendelkezéssel az USA területén évente várhatóan 20 000 koronária eseményt és 7000 koszorúér betegség okozta halált lehet megelőzni.

Az amerikai élelmiszeriparban sokan attól tartanak, hogy ez a törvény, az ország egészségi állapotára hivatkozva, valóságos közigazgatási hullámot indít el amit a cukor, a koffein és a sófogyasztás megszorítása követhet.

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

The New England Journal of Medicine

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.