Rendelet a transzzsírsavak csökkentésére
A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek előállításakor keletkező, a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a 2 százalékot. A rendelettervezet azt is előírja, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok összetételének így transzzsírsav-tartalmának is, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.
Októberben befejeződött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása - mondta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak.
Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. A Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy például a '90-es évek vajellenessége nyomán fellendülő margarinfogyasztásról kiderült, hogy mégsem egészséges, az akkori margaringyártási technológiai nyomán a termékek transzzsírsav-tartalma igen magas, mintegy 10 százalékos volt. Azóta a technológia változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsav-mentesek. A más élelmiszerek előállításánál is jelen levő transzzsírsav tartalmat a technológiák módosításával szintén minimálisra lehet csökkenteni.
(Forrás: MTI, élelmiszeronline)