hirdetés

Agyfényesítő kakaó

Újabb vizsgálat támasztja alá, hogy a kakaó flavonoljai, szelektív módon,a gyrus denttatus serkentésével csökkenthetik a természetes öregedéssel járó kognitív funkciók hanyatlását.

hirdetés

A Nature Neuroscience folyóiratban 2014. október 26.-án online megjelent közleményükben amerikai kutatók a gyrus dentatus részletes vizsgálata alapján megállapították, hogy az öregedéssel járó memória-csökkenés visszafordítható nagy dózisban adott természetes kakaó flavanolokkal (Brickman).

A flavonoidok a növényvilágban igen elterjedt vegyületek, nevüket sárga színükről kapták (latinul flavus = sárga). A flavonoidok közé tartoznak a flavonolok, a molekulák gerincét a 3-hidroxiflavon képezi (IUPA neve: 3-hidroxi-2-fenilkromen-4-one). A flavonoidok egy másik csoportjába tartoznak a flavanolok, melynek tagjai a katechin és a teaflavin. A flavonoidok számos gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, napi fogyasztásuk a fejlett országokban legalább 20-50 milligrammra tehető. A természetes kakaóban nagy koncentrációban vannak flavonoidok, az üzletekben kapható kakaóporban mennyiségük a feldolgozás miatt már jóval kevesebb, mintegy 10%.. A kakaó és a csokoládé hasznos kardiovaszkuláris hatását sok-sok közlemény igazolta már (Corti).

Az utóbbi évtizedben számos megfigyeléses vizsgálat eredménye utalt arra, hogy a hippocampuson belüli egyik régió, a gyrus dentatus (GD) kapcsolatban van az öregedéssel, és az öregedéssel összefüggő memória-vesztéssel, amit a gyrus dentatus életkorral összefüggő detektálható változásaival magyaráznak a kutatók. Korábbi egér-kísérletek szerint a flavanolok szelektív módon serkentik a DG működését. Jelen vizsgálatban azt keresték, hogy ez a hatás humán vizsgálatban is igazolható-eés valóban van-e összefüggés a gyrus dentatus és az öregedés között.

A kutatás céljából funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatot végeztek, mely a hippocampus izolált agyi vérmennyiségét (cerebral blood volume = CBV) térképezte fel. Ennek segítségével az adatokat egy egyszerű, háromdimenziós pillanatfelvétellé alakították. A 21 és 65 év közötti 35 egészséges személyről felvett képeket az Alzheimer kór preklinikai stádiumában lévő személyek agyáról készült fMRI képekkel hasonlították össze, ilyen módon információt nyertek a gyrus dentatus életkorral összefüggő működéséről. Előzetesen számos egészséges önkéntesen igazolták, hogy az életkor előrehaladtával romlik a feladatmegoldó képesség, és a CVB-fMRI technika segítségével ezek a funkciók a gyrus dentatusra lokalizálhatók.

A vizsgálat második szakaszában 41 egészséges, de ülőfoglalkozású 50 és 69 év közötti személyt randomizáltak két csoportba. Az egyik csoportban a vizsgálati alanyok napi 900 mg kakaó flavanolt és 138 mg epikatechint kaptak – egyik csoportjuk aerobic gyakorlatokat végzett, a másik nem. A másik főcsoportban a flavanol bevitel alacsony volt: napi 10 mg kakaó flavanolból és 2 mg-nál kevesebb epikatechinből állt, és nem végeztek aerobic gyakorlatokat. Az eredmények feldolgozása után a kutatók megállapították, hogy a neuropszihológiai ModBent (Benton Visual Retention Test) teszt szerinti állapot a magas flavanol tartalmú táplálékot szedőknél szignifikánsan javult, a reakció idő 1997 msec-ra csökkent az alacsony flavanol-dózist fogyasztók 2627 msec-os reakcióidejével szemben (p=0,038). A magas flavanol-bevitel javította a kognitív teljesítményt is (630 msec). Ezeknél az egyéneknél a gyrus dentatusban szignifikánsan nőtt a CBV az alacsony flavanolos csoport CBV-jéhez képest. Ez a növekedés a ModBent szerinti teljesítmény javulásával járt. A testgyakorlatok meglepő módon nem befolyásolták az eredményeket.

Dr. Keith Fargo (Alzheimer’s Association) szerint a vizsgálat nem csokoládét, hanem kivonatot használt, másrészt nem az Alzheimeres betegekről, hanem a normál öregedési folyamat során beálló kognitív hanyatlásról, amit meg kell. különböztetni a normál kognitív hanyatlástól. Ez, az egyfajta kognitív próbát használó vizsgálat és természetesen nem terjedt ki valamennyi kognitív funkcióra, illetve a memóriát sem vizsgálta. Specifikusan a gyrus dentatus működését vizsgálta és arra az eredményre jutott, hogy a gyrus dentatus aktivitásának növekedésekor, javul egyfajta, a gyrus dentatushoz kötődő kognitív funkció.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. Nature Neuroscience

3. Circulation

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.