hirdetés

Baktériumellenes hatású polifenolok

Véletlen, konyhai megfigyelés vezette amerikai kutatókat ahhoz a fölismeréshez, hogy a zöld tealevelek nem csak kellemes ital készítésére használhatóak, hanem a bennük lévő polifenolokból hatékony baktériumellenes borítóanyag is készíthető. 

hirdetés

Manapság a fontos fölfedezések általában nagy kutatóintézetek laboratóriumainak bonyolultan szervezett tevékenységéből erednek, de itt az indulást a laboratórium konyhájában hagyott edények adták.

Az elmosatlanul hagyott edényekben zöld tea, illetve vörösbor maradt, de a leülepedett, ragadós anyagot mosogatás helyett az amerikai Northwestern Egyetem kutatói alaposan megvizsgálták. Kiderült, hogy az üledék erélyesen antibakteriális hatású. A további vizsgálatok bizonyították, hogy ez a növényi polifenoloknak köszönhető.

A polifenol molekulák a növényt is baktérium és más kedvezőtlen hatások, például az oxidatív  károsodás ellen védik. Most kiderült, hogy ez az anyagot külső felület formájában sokfelé módon hasznosítható.

A polifenol port vizben oldva, egy csipet sóval elkészítve szintelen fedőanyagot kapunk, amely antioxidáns tulajdonságú, ugyanakkor nem toxikus, viszont megöli a baktériumokat. Igen hasznos tulajdonsága, hogy ragadós, így a legkülönbözőbb felületekre fölvihető.

„Kidolgoztuk azt a módszert, amivel a polifenol anyagokat sokféle felszinre, még a teflonra is rájuttathatjuk: egyszerű bemártós technika, olyan, ami a baktériumellenes és antioxidáns hatást nem károsítja” – nyilatkozta Phillip B. Messersmith professzor, a munkacsoport vezetője.

„Az igazán érdekes, hogy olyan természetes anyagok, amelyek étkezésünk rendszeres alkotórészei, eddig nem ismert és képzelt módokon is hasznunkra lehetnek, például orvosi eszközök felszini védelmét alkothatják” – folytatta Tadas S. Sileika, az Angewandte Chemie International Edition által közölt dolgozat első szerzője.

A munkacsoport igazolta, hogy a rozsdamentes acél csipőprotézis, a polifenol borítás után minden egyéb kezelés nélkül nem csak antibakteriális felületű lesz, hanem a szabad gyökök ellen is véd. A polifenol fémekre, anorganikus felszinekre, műanyagokra és kerámia tárgyakra egyaránt biztonságosan fölvihető. A fenolok a zöld teán vagy a vörösboron kívül a sötét csokoládéból is kivonhatók.

A kutatók 15 év alatt olcsóbb alapanyagokból is készítettek a hatásos bevonatot. Kidolgozták a technikát, amivel csersavat vagy pyrogallolt tartalmazó sóoldatból ugyanolyan biztonságos felszinborítás készíthető, mint a zöld tealevél ázalékából vagy a vörösborból.

A Messersmith professzor vezette munkacsoport további ragadós alapanyagokat is talált, például a polydopamint, amely ugyancsak fenol eredetű és olyan ragasztószert tartalmaz, mint az enyv, amivel a tengeri kagylók a sziklákhoz rögzítik magukat. A polydopamin biztató biomedikális fedőanyagnak látszott, de a növényi eredetű változatok előnye, hogy szintelenek, nem változtatják meg a kezelt anyag optikai jellemzőit.

Az új alapanyagok előnye, hogy akorábbiknál átlagosan százszor olcsóbbak. Az így bekent felszineken a borítás csak 20-100 nanométer vastagságú és nem változtatja meg az orvosi eszközök, műszerek tulajdonságait.   

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.