hirdetés

Aknéban is túl sok antibiotikumot adnak

Egy retrospektív vizsgálat szerint súlyos aknéban a betegeket gyakran az irányelvek szerinti időtartamnál sokkal hosszabb ideig kezelik antibiotikumokkal, mielőtt végül az izotretinoinra térnének át.

hirdetés

Dr. Arielle R. Nagler, a New York-i Egyetem dermatológusa a Journal of the American Academy of Dermatology október 30-i online számában megjelent közleményben azt írja, hogy a „Szakértői csoportok és bizottságok már többször javasolták, hogy korlátozni kellene a szisztémás antibiotikumok használatát....A szisztémás antibiotikumok tartós alkalmazása több szempontból is előnytelen, például azért is, mert növelheti a Propionibacterium acnes antibiotikum-rezisztenciáját.”

A szerzők hangsúlyozták, hogy az antibiotikum-rezisztencia a Centers for Disease Control and Prevention szerint az öt legfenyegetőbb egészségügyi veszély közé tartozik. Ha korán felismerik, hogy mely betegek nem reagálnak az antibiotikumokra, és korán áttérnek az izotretinoinra, akkor csökkenne az antibiotikumok használata – mutattak rá.

„A bőrgyógyászoknak alapvető szerepük van az antibiotikum alkalmazás korlátozásában. Amerikában az orvosoknak csak  kb. 1%-a dermatológus, az évi antibiotikum fogyasztás 4,9%-a az ő számlájukra írható” – írták dr. Nagler és munkatársai.

A kutatók visszamenőleg áttekintették egyetlen egészségügyi központ összes aknés betegének adatait 2005 és 2014 között. Az érintett betegek száma 5053 volt. Ezek közül 4916-ot ki kellett zárni a vizsgálatból, vagy azért, mert nem feleltek meg a kritériumoknak, vagy mert hiányoztak egyes adataik. A maradék 137 beteg legalább 30 napig antibiotikumot kapott, majd izotretinoint. Ezek közül 25,5%-nak gyulladásos, és 74,5%-nak nodulocisztikus aknéja volt. Hegesedés a páciensek 73,0%-ában volt látható.

A leggyakrabban, 72,5%-ban felírt szisztémás antibiotikum a minociklin volt; ezt a doxiciklin, majd az azitromicin követte. Felírtak még tetraciklint, szulfametoxazol-trometoprimet, cefadroxilt és eritromicint. A betegek átlagosan 1,96-féle antibiotikumot kaptak.

A pácienseket átlagosan 331,3 napig kezelték antibiotikummal (medián: 238 nap; terjedelem: 37–1501 nap). Csupán a betegek 15,3%-át kezelték legfeljebb 3 hónapig antibiotikummal, viszont 64,2%-uk legalább 6 hónapig, és 33,6%-uk legalább egy évig részesült antibiotikum terápiában.

Számos szakértői csoport azt javasolta, hogy az antibiotikumokat ne alkalmazzák egy bizonyos időtartamnál tovább. „A leggyakoribb időhatár a 3 hónap” – írták a szerzők. „Egyénenként nagyon változó ugyan, hogy mennyi idő alatt alakul ki rezisztencia az antibiotikummal szemben, de minél tovább tart a terápia, annál nagyobb a rezisztencia kifejlődésének a valószínűsége. A legalább 6 hónapig tartó kezelés nagy valószínűséggel rezisztenciához vezet.”

A feljegyzések szerint átlagosan 155,8 nap telt el aközött, hogy az orvos fontolóra vette az izotretinoin alkalmazását és hogy valóban megkezdte az alkalmazást. A szerzők azonban megjegyzik, hogy viszonylag bonyolult izotretinoint rendelni a betegeknek, és hogy a betegek és családjaik gyakran aggódnak amiatt az esetleges kapcsolat miatt, ami az izotretinoin, valamint a gyulladásos bélbetegségek és a pszichiátriai betegségek (depresszió, szorongás, öngyilkossági gondolatok) között áll fenn.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.