hirdetés

Az akné-ellenes szerek súlyos allergiás reakciót okozhatnak

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) arra figyelmeztetett, hogy egyes recept nélkül kapható akné-ellenes szerek „ritkán súlyos, esetleg életveszélyes” allergiás reakciót vagy súlyos irritációt okozhatnak.

hirdetés

Az aggodalomra okot adó készítményeket különféle márkaneveken forgalmazzák, például ilyen a Proactiv (Guthy-Renker), a Neutrogena (Neutrogena), a MaxClarity (Stiefel Laboratories, Inc), az Oxy (The Mentholatum Company), az Ambi (Valeant Pharmaceuticals), az Aveeno (Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc) és a Clean & Clear (Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc), valamint az áruházak saját márkái. Ezeket különböző formákban – gélekként, oldatokként, arclemosókként, tonizáló oldatokként, bőrradírokként stb. – árusítják.

Az egészségügyi dolgozóknak azt kell javasolniuk a e termékek fogyasztóinak, hogy szüntessék be ezeknek a szereknek a használatát, és sürgős orvosi segítségre van szükség, ha hiperszenzitivitási reakciók (pl. a torok bedagadása, légzési nehézség, ájulásérzés, a szemek, az arc, az ajkak vagy a nyelv megduzzadása stb.) lépnek fel. Akkor is be kell szüntetni e gyógyszerek alkalmazását, ha kiütés vagy viszketés fordul elő.

„Ezek a súlyos hiperszenzitivitási reakciók különböznek az alkalmazás helyén kialakuló bőrirritációktól, amilyen például a bőr kivörösödése, az égő érzés, a szárazság, a hámlás vagy az enyhe duzzanat” – írta az FDA.

Az FDA arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem világos, hogy mi okozza a súlyos hiperszenzitivitási reakciókat: az akné-ellenes szerek aktív hatóanyagai-e (benzoil-peroxid vagy szalicilsav), az inaktív alkotórészek-e, vagy a kettő kombinációja.

Az FDA továbbra is figyelni és vizsgálni fogja ezt a biztonságossági problémát, és együttműködik majd a gyártókkal, hogy megváltoztassák a gyógyszerek dobozain a feliratokat, hogy azok tájékoztassanak a súlyos hiperszenzitivitási reakciók kockázatáról.

Az FDA azt is kifejtette, hogy ha az orvosok recept nélkül kapható helyi akné-ellenes gyógyszert javasolnak a betegüknek, figyelmeztetniük kell őt az esetleges „súlyos hiperszenzitivitási reakciók tüneteire, a bőr- és nyálkahártya-elváltozásokra, és különösen a légzési és a kardiovaszkuláris tünetekre, amilyen a nehézlégzés, a vérnyomáscsökkenés vagy a szinkópe, amelyek az anafilaxiás reakció jelei lehetnek”.

Emellett az orvosoknak azt kell tanácsolniuk a betegnek, hogy amikor először elkezdi használni az akné-ellenes szert, „három napig csak egy kis adagot alkalmazzon egy vagy kicsi, érintett helyen, hogy megbizonyosodjon róla, hogy nem alakul ki semmilyen hiperszenzitivitási tünete” – javasolja az FDA. „Ha semmilyen kellemetlenség nem történik, akkor ezután az előírás szerint használhatja a gyógyszert.”

Az FDA már 2014 januárjában bejelentette, hogy felvette a megfigyelendő gyógyszerek listájára az olyan recept nélkül kapható, helyi akné-ellenes szereket, amelyek benzoil-peroxidot és/vagy szalicilsavat tartalmaznak, mivel felmerült a hiperszenzitivitás és az anafilaxiás reakciók veszélye.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.