Gyógyszerreakciók a bőrön

A leggyakrabban előforduló gyógyszer okozta bőrreakciók az azonnali (I-es) és a késői (IV-es) típusú reakciók közé tartoznak. Gyógyszerkiütést leggyakrabban az aminopenicillinek okoznak, de bármely gyógyszer kiválthat kóros reakciót. Kiütéssel, lymphadenopathiával és lázzal járó reakciót okozhat pl. a carbamazepin, a phenytoin és a phenobarbital. Lichen-szerű gyógyszerkiütés pl. sulfamethoxazol, béta-blokkoló, ACE-gátló vagy tiazid diuretikum hatására alakulhat ki. A Stevens–Johnson-szindróma és a toxikus epidermális nekrolízis a felhám nagy felületen történő hólyagos leválásával jár. Fő előidézőik: indometacin, phenytoin, penicillin, allopurinol, carbamazepin, barbiturátok, szulfonamidok. A fototoxikus reakciók a súlyos napégésre, a fotoallergiás reakciók ekzemára emlékeztetnek. Aknészerű gyógyszerkiütést elsősorban az epidermális növekedési faktor receptorának gátlószerei idézhetnek elő. A diagnosztika az alapos anamnézisen alapul.  Az allergiapróbát legalább 6 héttel a kiütések eltűnése után, de lehetőleg egy éven belül kell elvégezni. A provokációs teszt kórházban végzendő, súlyos reakció esetén ellenjavallt. A kezelés alapja a tüneteket kiváltó gyógyszer elhagyása. Kiütés ellen többnyire a kortikoszteroidok az elsőként választandó szerek. Az izotretinoin az aknészerű kiütések kezelésére szolgál.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
R. A. Rupec
a szerző cikkei

S. Boneberger
a szerző cikkei

T. Ruzicka
a szerző cikkei

Prof. dr. Bata Zsuzsanna, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.