hirdetés

Alacsony dózisú ösztrogének a menopauza tüneteire

Az alacsony dózisú hüvelyi ösztrogén segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket és enyhítheti a menopauza egyéb tüneteit, a nők mégis vonakodnak a használatától.

hirdetés

Mivel a 2000-es évek elején erőteljesen hangoztatták a rendszeresen szedett ösztrogéntablettákhoz kapcsolódó rák és szív- és érrendszeri betegségek kockázatát sok nő nem meri alkalmazni a hüvelybe juttatandó alacsony dózisú ösztrogéntermékeket.

Dr. Charles Powell urológus (Indiana University School of Medicine, Indiana) Jim Baird képviselő és Mike Braun szenátor segítségével azt szorgalmazza, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) törölje az alacsony dózisú ösztrogénre vonatkozó fekete dobozos figyelmeztetést. Tevékenységével egy régóta tartó vitát éleszt fel az FDA és néhány klinikus és kutató között az alacsony dózisú ösztrogén lehetséges ártalmairól. Teszi ezt akkor, amikor egyre nagyobb érdeklődés övezi a menopauza urogenitális szindrómáját (GSM, genitourinary syndrome of menopause), ami alatt az Észak-Amerikai Menopauza Társaság által az urogenitális atrófiával kapcsolatos állapotok komplex tüneteit érti, amelybe beletartozik a hüvelyszárazság és a hüvelyben jelentkező égető égés, valamint a visszatérő húgyúti fertőzések.

A szövetségi kormány 2022-ben egy közel 1 millió dolláros költségvetésű projektet indított a a hüvelyi és egyéb alacsony dózisú ösztrogénkezelésekkel kapcsolatos bizonyítékok áttekintésére azzal a céllal, hogy segítse Amerikai Urológus Társaságot a GSM kezelésére vonatkozó klinikai irányelvek kidolgozásában. Ezenkívül egy májusban benyújtott kétpárti szenátusi törvényjavaslat 125 millió dollár engedélyezését kéri 5 évre a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) számára a menopauzával kapcsolatos kutatások finanszírozására. Patty Murray szenátor a Szenátus Költségvetési Bizottságának elnöke szerint a menopauzát túl sokáig figyelmen kívül hagyták, pedig azt jelentős közegészségügyi problémaként kell kezelni.

Dr. JoAnn Manson (Brigham and Women's Hospital, Boston) szerint a menopauza kutatásának megnövelt szövetségi finanszírozása segíthetné az alacsony dózisú ösztrogénre vonatkozó figyelmeztető felirat megváltoztatására irányuló erőfeszítéseket. Manson volt egy 1991-ben indított, szövetségi finanszírozású nagyszabású kutatási projekt, a Women's Health Initiative (WHI) egyik vezetője. A projekt célja annak vizsgálata volt, hogy a hormonterápia és a diéta megvédi-e az idősebb nőket az öregedéssel kapcsolatos krónikus betegségektől, mivel korábban bizonyították, hogy az ösztrogén hormonok szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az egyik WHI vizsgálatot - amely ösztrogén-progesztin tablettákat hasonlított össze placebóval - azonban 2002-ben azonban idő előtt leállítottak, mivel aggasztó eredményeket találtak, többek között azt, hogy a hormontabletták szedése a mellrák és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával jár. Az ösztrogén plusz progesztint szedés mellett a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a tüdőembólia és az invazív emlőrák előfordulása 10 000 nőre vetítve évente hét-nyolcszor magasabb placebóval összehasonlítva. 2003 januárjában az FDA bejelentette, hogy az ösztrogénkészítményeken a WHI eredményét tükrözve fekete dobozos figyelmeztetést helyez el a szív- és érrendszeri és rákkockázatra vonatkozóan. Az ügynökség arra figyelmeztetett, hogy a klinikusoknak együtt kell dolgozniuk a betegekkel, hogy felmérjék e termékek kockázatait és előnyeit a menopauza hatásainak kezelése érdekében.

Az ösztrogén lehetséges ártalmairól 2004-ben újabb hírek érkeztek: egy WHI-vizsgálat, amely a kizárólag ösztrogén tartalmú tablettákat hasonlította össze a placebóval, a stroke kis mértékben megnövekedett kockázatát észlelte, de a legalább 6,8 éves használat mellett nem mutatott ki túlzott mellrákkockázatot. Manson és az Észak-Amerikai Menopauza Társaság 2016-ban petíciót nyújtott be az FDA-hoz, hogy töröljék a fekete dobozos figyelmeztetést, amely az alacsony dózisú ösztrogénkészítmények előlapján szerepel, és a kockázatokra vonatkozó információkat helyezzék át a címke szokásos figyelmeztető részébe. Két évvel később az FDA elutasította a petíciót, arra hivatkozva, hogy nincsenek „jól kontrollált vizsgálatok”, amelyek bizonyítják, hogy az alacsony dózisú helyi ösztrogén kisebb kockázatot jelent a nők számára, mint a WHI-ban vizsgált nagy dózisú tabletták. Az FDA jelenleg is kitart a petíciót elutasító döntései mellett.

Ahhoz, hogy az FDA-t meggyőzzék az alacsony dózisú ösztrogéntermékek címkézésének felülvizsgálatáról, valószínűleg randomizált, nagyszabású vizsgálatokból származó bizonyítékokra lesz szükség, mondta Manson. Az ügynökséget eddig nem győzték meg más típusú vizsgálatok, köztük a megfigyeléses kutatások eredményei. A figyelmeztetés azonban továbbra is visszatartja a betegeket az alacsony dózisú hüvelyi ösztrogént használatától, annak ellenére, hogy az FDA továbbra is támogatja az ösztrogén alkalmazását a menopauza tüneteinek kezelésére.

A WHI résztvevőinek nyomonkövetéséből származó, újonnan közzétett eredmények tovább oszlatják a klinikusok és a betegek kételyeit az ösztrogénkészítmények korai menopauzában történő használatával szemben. A Manson társszerzőségével készült tanulmány szerint a hormonterápiában részesülő fiatalabb nőknél alacsony a szív- és érrendszeri betegségek és más kapcsolódó betegségek kockázata. Az ezeknek a gyógyszereknek tulajdonított kockázatok évente 1000 nőre vetítve kevesebb mint egy további nemkívánatos eseményt jelentettek. Ebben a populációban tehát az alacsony dózisú hormonterápia jelentős életminőségbeli előnyökkel is járhat a tünetek enyhítése miatt. Az alacsony dózisú ösztrogén bőrön keresztül, tapasz vagy gél formájában történő adagolása tovább csökkentheti a kockázatokat. A nőknek a kezelőorvosukkal való közös döntéshozatal során lehetőséget kell kapniuk arra, hogy az igényeiknek megfelelő és személyre szabott egészségügyi ellátásban részesüljenek. Az FDA jelenlegi figyelmeztető címkéje azonban megnehezíti, hogy a nők megértsék az alacsony dózisú ösztrogén kockázatát és előnyeit. A klinikusoknak most időt kell szakítaniuk arra, hogy elmagyarázzák a figyelmeztetéseket a nőknek, amikor alacsony dózisú ösztrogént írnak fel.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.