hirdetés

Menopauzális hőhullámok és az agy egészségi állapota

Egy amerikai tanulmány kapcsolatot mutatott ki a menopauza környékén jelentkező hőhullámok és az agy vaszkuláris érintettsége között.

hirdetés

A University of Pittsburgh kutatói a Neurology folyóiratban megjelent tanulmányukban korrelációt mutattak ki a menopauza környéki hőhullámok gyakoriság, és a leggyakrabban jelentkező menopauzális vazomotoros tünetek (VMS, vasomotor symptoms), valamint a leukoaraiosis (WMHV, white matter hyperintensity volume), azaz az agy kisérbetegsége között. Az új eredmények egyrészt megkérdőjelezik azt a korábbi tézist, miszerint a vazomotoros tünetek a változó korban jóindulatúnak tekinthetők, és csak elhanyagolható klinikai jelentőséggel bírnak, valamint alátámasztják azon korábbi vizsgálatok eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy a menopauza fokozza a stroke, az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

A változó korú nők 70%-a tapasztal vazomotoros tüneteket, amelyek a nők egyharmadánál gyakoriak és/vagy súlyosak. Korábbi kutatási eredmények szerint ezek a tünetek a szív-érrendszeri egészség romlásával asszociálhatók. A pittsburghi kutatók ezért 226 posztmenopauzális korú nő (átlagéletkoruk 59 év) bevonásával a VMS-nek az agy állapotára gyakorolt hatásait vizsgálták. A vizsgált populációban senki sem részesült hormonterápiában, vérnyomásuk a normál tartományban volt, viszont a legtöbb vizsgált nőnél túlsúlyt (medián BMI=26,74) állapítottak meg. Minden résztvevőt 3 napig figyeltek meg: az első nap egy VMS tüneteket rögzítő készüléket kaptak, amely az élettani adataikat rögzítette, ezen felül egy csuklón hordható aktivitásmérőt is kellett viselniük, és egy elektronikus VMS betegnaplót vezetniük. A kutatók egy 24 órás időszakra vetítve értékelték a tünetek, elsősorban a hőhullámok gyakoriságát, valamint külön vizsgálták a nappali és éjjeli hőhullámok gyakoriságának alakulását. A kutatók ezen felül egyéb paramétereket is vizsgáltak (vércukorszint, inzulin, lipidek), valamint hat agyi régióra kiterjedő MRI-vizsgálatot is végeztek rajtuk. A betegeket életkor, rassz, iskolázottsági szint, BMI, dohányzási státusz, szisztolés vérnyomás, HDL-koleszterinszint és trigliceridszint alapján is rétegezték.

Az eredmények szerint a megfigyelt populációban a nők egy 24 órás időszak alatt átlagosan 5 hőhullámot éltek át, ebből hármat a nappali időszakban, kettőt pedig éjjel, álmukban. Az MRI képalkotó vizsgálatok szerint az agyban megfigyelhető leukoaraiosisos tünetek változatos elhelyezkedésűek voltak, és a kutatók szerint ezek helye a kiváltó okra volt jellemző. A gyakoribb VMS tünetek és a jelentősebb fokú leukoaraiosis között korrelációt figyeltek meg, ami az éjszakai hőhullámok esetében szorosabb asszociációt mutatott, mint a nappali hőhullámok esetében. Ennek oka egyelőre ismeretlen. A leggyakrabban viszont a vazomotoros tünetek a frontális lebeny leukoaraiosisos tüneteivel jártak együtt – ez az agyterület felelős az akaratlagos mozgás, a kifejező beszédkészség, valamint a tervszerű gondolkodás és szervezés funkcióiért. Az eredmények elsősorban azért fontosak, mert a kutatók szerint azt mutatják, hogy egyértelműen a frontális lebeny a leginkább érzékeny a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkre.

Egy korábbi nézet szerint a hőhullámok kezelése érdekében az érintetteknek csak a normális életvitelt kell követniük, vagyis le kell szokniuk a dohányzásról, és kezelniük kell esetlegesen meglévő cukorbetegségüket és/vagy magas vérnyomásukat. Ha viszont a hőhullámok valóban ok-okozati kapcsolatban állnak a leukoaraiosis súlyosságával, akkor kezelésük igen fontos lenne. Már most vannak olyan vizsgálatok, amelyek eredményei szerint a hőhullámok gyógyszeres kezelése jótékony hatással van a memóriára, azt viszont egyikük sem vizsgálta, hogy ez a leukoaraiosisra is igaz-e.

Jelenleg az Egyesült Államokban két terápia engedélyezett a VMS kezelésére -a hormonterápia és a paroxetin, illetve vizsgálat alatt áll egy új gyógyszerosztály, a neurokinin-3 (NK3) receptor antagonisták csoportja. Sajnálatos módon az is igaz viszont, hogy a változó korú nőknek szánt készítmények piaca tekinthető jelenleg a gyógyszerpiac új „Vadnyugat”-ának: rengeteg olyan termék van forgalomban, amely mögül mindenféle tudományos koncepció, vizsgálat stb. hiányzik, ezért a nőknek különösen óvatosnak kell lenniük, amikor ilyen termékeket vásárolnak.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Common Menopausal Symptoms Tied to Impaired Brain Health

Menopausal Vasomotor Symptoms and White Matter Hyperintensities in Midlife Women

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.