hirdetés

Hormonmentes kezelés a menopauza tüneteinek enyhítésére

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott klinikai vizsgálat egy hormonmentes kezelés hatásosságát igazolta a menopauzához társuló hőhullámok és más tünetek enyhítésében.

hirdetés

A coloradói egyetem vizsgálatában a fezolinetant adásával végzett orális nem-hormonális kezelés kedvezően befolyásolta a hőhullámokat és az éjszakai izzadást, vagyis éppen azokat a menopauzális tüneteket, melyek miatt a nők leggyakrabban kérnek orvosi segítséget. Az amerikai statisztikák szerint ezek a tünetek a nők körülbelül 80%-ánál jelentkeznek.

Dr. Nanette Santoro, a coloradói egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának vezetője, a Menopause című lap online kiadásában megjelent közlemény szerzője szerint „Javíthatja a menopauzális nők ellátását, ha a hőhullámok kezelésében az ösztrogén hormonmentes alternatívája is rendelkezésre áll. E javallattal máris elérhető néhány szer, de ezek mindegyike komoly mellékhatásokkal járhat, és hatásosságukat tekintve is elmaradnak az ösztrogéntől.”

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatba 352 olyan, átlagosan 54,6 éves nőt vontak be, akiknél közepesen súlyos vagy súlyos menopauzális vazomotor tünetek álltak fenn, például hőhullámok jelentkeztek. A 12 héten át tartó vizsgálatban a fezolitenantot placebóval hasonlították össze többféle dózist alkalmazva. A vizsgálat résztvevői tüneti e-naplót vezettek és az életminőség felmérésére alkalmas kérdőívet is kitöltöttek.

A vazomotor tünetek hatással vannak az alvásra, a figyelem összpontosításra, a memóriára, a munkahelyi produktivitásra és a személyes kapcsolatokra, ezen túlmenően depressziót, irritábilitást, szorongást, kimerültséget és szociális elszigetelődést okozhatnak. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz a negatív hatáshoz, melyet a menopauzális vazomotor tünetek fejtenek ki az érintettek pszichológiai jóllétére és egészséggel kapcsolatos életminőségére.

A vazomotor tünetek kiváltásában jelentős szerepe van az agyi hőszabályzó központ működését befolyásoló idegi aktivitásnak. Az ösztrogén részt vesz ezen aktivitás szabályozásában, menopauzában azonban az ösztrogénszintek csökkennek, így a rendelkezésre álló ösztrogén már nem elegendő a megfelelő szabályozás fenntartásához. A fezolinetant a neurokinin B (NKB) szignál blokkolása és a KNDy (kisspeptin/NKB/dinorfin) normalizálása révén fejti ki a hatását.

A most közzétett vizsgálatban a fezolinetanttal kezelt résztvevők több mint 80%-ának tünetei enyhültek, a kezelt páciensek több mint fele tüneteinek 90%-os vagy annál is nagyobb mértékű javulásáról számolt be.

„Az általunk alkalmazott kezelés rendkívül sikeresnek bizonyult, így reményt kínálhat a menopauzális tünetektől szenvedő nők millióinak – írják a szerzők. – Mostani vizsgálatunk további kutatások alapját teremtheti meg, melyekben a fezolinetantot hosszabb ideig és nagyobb létszámú betegcsoportban alkalmazhatják majd.”

 

***fezolinetant, menopauza, ösztrogén, hőhullámok***

 

Menopauzális hormonpótlás és arteriosclerosis

Menopauzális hormonpótlás és emlőrák kockázat

Figyelmeztető menopauzális tünetek

Új szer menopauzát követő oszteoporózis kezelésére

A korai petefészek-kimerülés és kezelése

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.