hirdetés

Alacsony LDL-koleszterin és intracerebrális vérzés

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy kapcsolat van az LDL-koleszterin szintek és az intracerebrális vérzések megnövekedett kockázata között.

hirdetés

A Neurology 2019. július 2-ai számában megjelent nagy, prospektív longitudinális vizsgálat 9 évig tartó megfigyelése szerint a 70 mg/dl alatti kis sűrűségű lipoprotein (LDL, low density lipoprotein) érték mellett 65%-kal magasabb volt az intracerebrális vérzés (ICH) kockázata. Ráadásul azoknál, akiknél az LDL értéke 50 mg/dl alatt van, 169%-kal növekszik a kockázat azokhoz képest, akiknek 70 és 99 mg/dl között van az LDL szintjük.

Bár már korábban is többen kimutatták, hogy az alacsony LDL-koleszterin szintek mellett emelkedik az agyi vérzések kockázata, de ezekben a vizsgálatokban az LDL koleszterint szintet csak egyetlen alkalommal mérték, ilyen módon nem tisztázódott, hogy a hosszú idejű LDL-státusz befolyásolja-e a megváltozott agyvérzéses kockázatot. Jelen vizsgálat szerzői  ezért nagyszámú betegen többszörös LDL mérésekkel próbálták az összefüggést tisztázni.

A kínai Kailuan vizsgálatban résztvevő 101.510 személy 2006 június és 2007 december között kérdőív kitöltésével számolt be képzettségéről, foglalkozásáról, fizikai aktivitásáról, dohányzási- és alkohol-fogyasztási szokásairól, fontosabb egészségügyi problémáiról. A kérdőív kitöltése, fizikális vizsgálatokkal és (az LDL értékeket is magába foglaló) labor vizsgálatokkal egészült ki. A vizsgálatokat és a kérdőíves felmérést 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben megismételték. Az értékelésből a hiányos LDL-koleszterin vizsgálatokkal rendelkezők mellett azokat is kizárták, akik előzetesen stroke-on, szívinfarktuson, vagy daganatos betegségen estek át. Az ily módon maradt 96.043 résztvevő 14%-ának LDL értéke volt 70 mg/dl alatti. A megfigyelés 9 éve alatt 753 beteg szenvedett hemorrhágiás stroke-ot, közülük 179-nek (24%) volt az LDL-koleszterin értéke 70 mg/dl alatt a stroke kialakulása előtt. Az eredmények szerint a 70 mg/dl alatti LDL-koleszterin szintű betegekben az ICH keletkezésének életkorhoz, nemhez, iskolázottsághoz, fizikai aktivitáshoz, dohányzáshoz, alkohol-fogyasztáshoz és fontosabb egészségügyi problémákhoz igazított kockázati aránya (HR) 1,65 volt (95%CI 1,32-2,05) azokhoz képest, akik LDL- koleszterin szintje 70 mg/dl és 99 mg/dl közötti érték volt. Az 50 mg/dl és 69 mg/dl közötti LDL-koleszterin szintek esetén a kockázat még magasabb volt (HR: 2,69, 95%CI 2,03-3,57).

Érdekes módon az arányok nem változtak, ha az értékelésből kivették a koleszterin-csökkentő szereket vagy antikoagulánsokat szedő résztvevőket. Továbbá az ICH kockázata azonos volt a 70 és 99 mg/dl és a 100 mg/dl fölötti LDL koleszterin szinttel rendelkező csoportok között.

A vizsgálat vezetője, Dr. Xiang Gao (Penn State University in University Park, Pennsylvania) szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az alacsony LDL szintek mellett magasabb az ICH kockázat: „a koleszterin kulcsszerepet játszik a sejtmembránok képződésében, a túl alacsony LDL az erythrocyták törékenységéhez vezet.” Az LDL fontos a koagulációs folyamatokban és szerepe van az agy amyloid tartalmának alakulásában, melyek egyaránt befolyásolják a vérzések létrejöttét.

A 70 mg/dl és a 99 mg/dl közötti LDL tartománybanvalószínűleg jobb egyensúly áll fenn a kardiovaszkuláris betegség, valamint az ischemiás és vérzéses kockázat között a magasabb ICH kockázat ellenére is, ezért (is) minden beteget egyénileg kell értékelni.

Dr. Mitch Elkind (Department of Neurology at Columbia University, New York City, az American Stroke Association tanácsadó testületének elnöke) kommentárjában jól kivitelezettnek ítélte a vizsgálatot, de óvott az eredmények túlzott általánosításától. Korábbi vizsgálatok eredményeire hivatkozva megemlítette, hogy ázsiai emberekben magasabb az ICH kockázata, ami lehet genetikai eredetű és lehet az étrend következménye is. Dr. Elkind 2019 márciusában kommentált egy – a Nature Medicine-ben megjelent – közleményt is, amely szerint kínai népességben mind az intracerebrális vérzés, mind az ischémiás stroke kockázata genetikai befolyás alatt áll: megjegyezte, hogy az LDL-koleszterin csökkentése mérsékli az ischémiás stroke kockázatát, de az ICH kockázata alacsony LDL-hez társul. „Mivel a vérzéses stroke kevésbé gyakori, mint az ischémiás, ezért az LDL-csökkentő terápiák előnyei meghaladják annak kockázatát.”

Dr. Pamela Rist (Brigham & Women’s Hospital, Boston) szerint az érdekes vizsgálat újabb ismeretekkel gyarapítja tudásunkat. Az idén megjelent tanulmányában kutatótársaival 28.000 nő 20 éves követése nyomán ők is azt találták, hogy az alacsonyabb LDL-koleszterin mellett emelkedett a vérzéses stroke-ok aránya.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. Neurology

3. Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.