hirdetés

Aortabillentyű-elégtelenség: mitől függ a műtét optimális időpontja?

Főbb tézisek:

  1. A krónikus aortabillentyű-elégtelenség leggyakoribb oka degeneratív folyamat. Akut aortabillentyű-elégtelenség dissectio és endocarditis esetén fordul elő, és általában kifejezett klinikai tüneteket okoz.
  2. A NYHA-III/IV stádiumú elégtelenség egyértelmű műtéti indikációt jelent. Ugyancsak indokolt a műtét akkor, ha a NYHA-II stádiumú insufficientiát a bal kamra progrediáló dilatatiója, angina pectoris és az aorta ascendens dilatatiója kíséri.
  3. Az aortabillentyű pótlása csekély műtéti kockázattal jár akkor, ha jó az ejekciós frakció és nincsenek kísérő betegségek. A műtét időpontját nem csak a kardiális tényezők határozzák meg: azt a fennálló kísérő betegségek függvényében, személyre szólóan kell megválasztani.

Manapság az aortabillentyű pótlását extrakorporális keringés mellett nagy technikai biztonsággal végzik. Az utóbbi 30 évben nemcsak a műtéti technika és a billentyűpótlás minősége, hanem a perioperatív intenzív ellátás is fokozatosan javult. Ez a műtéti indikáció kiterjesztéséhez vezetett, különösen az életkor tekintetében. A konzervatív kezelés nyújtotta előnyöket a messzemenő műtéti lehetőségekkel kell szembeállítani. Egyes esetekben különösen fontos a konzervatív kezelés időtartamát és a műtéti beavatkozás tervezését oly módon összehangolni, hogy a műtétre a lehető legjobbkor kerülhessen sor. Az aortabillentyű-elégtelenség az a vitium, amelynek műtéti és konzervatív kezelését időben megfelelően tervezni különösen nehéz. Ebben az öszszefoglaló közleményben az irodalmi ismeretek alapján igyekszünk meghatározni a műtét optimális időpontját.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Th. Wahlers
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.