hirdetés

Asztmát gyógyító kenyér

Brazil kutatók egy speciális élesztőtörzs segítségével az asztma kezelésére használható kenyeret fejlesztettek ki.

hirdetés

A Current Developments in Nutrition folyóiratban március 21-én jelent meg a University of Sao Paolo kutatóinak cikke, amelyben az asztma kezelésére alkalmas funkcionális kenyér kifejlesztéséről adtak hírt. Brazíliában ez a légzőszervi betegség évente mintegy 350 ezer kórházi kezelést tesz szükségessé.

Az új kenyérre Brazíliában már szabadalmi kérvényt nyújtottak be, legfontosabb eleme pedig, hogy a kenyér Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905 sörélesztő-törzset tartalmaz, amely probiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, és korábban egereknél már kimutatták, hogy enyhíti az asztma tüneteit. A kutatók szerint kiterjedt forgalmazásához még további, önkéntes embereken végzett vizsgálatokra van szükség.

Az asztmás betegeknél a betegség bélmikrobiommal való kapcsolatának köszönhetően jótékony hatást lehet elérni probiotikumok alkalmazásával. Az ilyen tulajdonságokkal rendelkező baktériumokat általában önmagukban vagy tejtermékekkel, például tejjel, joghurttal és kefírrel keverve adják, de elvileg semmi sem zárja ki más hordozó élelmiszerek használatát, ami nagyon előnyös lehet például a laktózérzékenységben vagy tejfehérje-allergiában szenvedő betegek számára.

A kutatás során most először tettek S. cerevisiae UFMG A-905 törzset természetes úton erjesztett kenyérbe. A hatásosság felmérése érdekében a kutatók háromféle kenyeret teszteltek és hasonlítottak össze. Az elsőt kereskedelmi élesztővel erjesztették, a másodikat S. cerevisiae UFMG A-905-tel, a harmadikat pedig S. cerevisiae UFMG A-905-tel és élő S. cerevisiae UFMG A-905-öt tartalmazó mikrokapszulákkal.

“Azért adtunk hozzá ráadásképpen további, kapszulázott élő élesztőt, hogy javítsuk a probiotikum életképességét és aktivitását a sütési folyamat során elért magas hőmérsékleten” -fejtette ki Marcos de Carvalho Borges, a cikk első szerzője. “A mikrokapszulák védik a bioaktív és probiotikus vegyületeket, javítva azok stabilitását, túlélési képességét és biológiai felvehetőségét.”

A kutatók ezt követően asztmás egereket etettek a háromféle kenyérrel 27 napon keresztül. A vizsgálati időszak végére a S. cerevisiae UFMG A-905 kenyérrel etetett egereknél kevesebb légúti gyulladást és alacsonyabb asztma biomarker szintet (interleukin 5 és 13) mutattak ki. A mikrokapszulázott élesztőt tartalmazó kenyérrel etetett egereknél a légúti hiperreaktivitás és az IL17A, az asztma másik biomarkere is csökkenést mutatott. Ezek az eredmények hasonlóak voltak a korábbi vizsgálatok eredményeihez, megerősítve, hogy az élő S. cerevisiae UFMG A-905 segíthet az asztma megelőzésében.

A kutatók úgy vélik, hogy ezen eredmények alapján már megtehetik a következő lépést, ami egy klinikai vizsgálat protokolljának kidolgozásából áll, így az élesztő hatásait már embereken lehetne értékelni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Brazilian scientists develop functional bread that could help prevent asthma

A Functional Bread Fermented with Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905 Prevents Allergic Asthma in Mice

Irodalmi hivatkozás:

Ana Paula Carvalho Thiers Calazans et al, A Functional Bread Fermented with Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905 Prevents Allergic Asthma in Mice, Current Developments in Nutrition (2024). DOI: 10.1016/j.cdnut.2024.102142

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.