hirdetés

Rhinovírus-fertőzés és asztma súlyossága

A rhinovírus-fertőzés stimulálja a hisztamin-felszabadító faktort (HRF) és a HRF-reaktív immunglobulin-E-t, ezáltal fokozza az asztma súlyosságát és exacerbációit.

hirdetés

Immunológiai és kvantitatív mRNS-vizsgálatok alátámasztják, hogy a hisztamin-felszabadító faktor (HRF), annak HRF-reaktív immunglobulin (Ig)-E-vel való interakciója és a rhinovírus (RV) patogenetikai szerepet játszik az asztma súlyosságában és súlyosbodásában.

Dr. Yu Kawakami és munkatársai (La Jolla Institute for Allergy & Immunology, California) a Journal of Allergy and Clinical Immunology 2023. júniusi számában publikált tanulmányukban egészséges kontroll személyek és asztmás betegek klinikai adatait hasonlították össze három különböző Pittsburg, Boston és Virginia városokból toborzott részvevők kohorszaival. A kohorszok elsősorban a résztvevők összlétszáma, a medián életkor, az asztma súlyosságának leírása, az RV-státusz és a longitudinális követés tekintetében különböztek.

Az enzimhez kötött immunoassay tesztekkel számszerűsítették az összehasonlítás céljából a humán szérummintákban előforduló teljes IgE, IgG és IgG1 szinteket, valamint egér-citomegalovírussal beoltott egerek szérumában a HRF-reaktív IgE, IgG1 és IgG2b szinteket.

Az anti-IgE stimulációs kísérletben a bronchoalveoláris lavage (BAL) sejtek felülúszóiban ELISA-val mutatták ki a triptázt és PGD2-őt, valamint mRNS-ekkel a triptázt és FCER1A-t.

Western blotokkal értékelték, hogy a beoltott RV-fertőzések és/vagy a háziporatka-atka allergén hatása milyen mértékben serkenti a légúti epitélsejtek és az in vitro tenyésztett tüdő BEAS-2B sejtek HRF-szekrécióját.

Eredmények

A súlyos asztmás betegek szérumában a HRF-reaktív IgE- és az összes IgE szintje szignifikánsan magasabb volt, mint az egészséges kontrolloké, és az asztma súlyosságának növekedésével növekvő tendenciát mutatott. A HRF-reaktív IgG és IgG1 szintek viszont az asztmás betegek szérumában alacsonyabbak voltak, mint a kontroll személyekében.

Azokban az asztmás betegekben, akik magas HRF-reaktív IgE-vel rendelkeztek, a BAL-sejtek anti-IgE-stimulációjának hatására több triptáz prosztaglandin D2 szabadult fel, mint azokban, akikben alacsony HRF-reaktív IgE-szinteket mértek.

Az RV-fertőzés mind in vivo, mind in vitro tenyésztett légúti hámsejtekből HFR-szekréciót indukált, és magasabb HRF-IgE-szintekkel járt együtt az asztma súlyosbodásának idején, mint a gyógyulás után.

A szerzők úgy gondolják, hogy a HRF és a HRF-reaktív IgE kölcsönhatások gátlása "megelőző/terápiás célpont lehet" a súlyos és RV-indukált exacerbált asztmás állapotok esetében.

A vizsgálat korlátai közé tartozik a kis mintanagyság, a kohorszok közötti nagy medián életkorbeli különbségei mellett néhány kohorszban az egyéb demográfiai jellemzők és az asztma fenotípus vagy endotípus variánsaira vonatkozó adatok hiánya. Ezek befolyásolhatják az eredmények extrapolálását és az azokból levonható következtetéseket.

Forrás:

Kawakami Y, Takazawa I, Fajt ML, et al: Histamine-releasing factor in severe asthma and rhinovirus-associated asthma exacerbation, Journal of Allergy and Clinical Immunology June 08, 2023DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2023.04.021

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.