hirdetés

Asztma kockázat és prenatális D-vitamin bevitel

Újból, ezúttal rétegezve elemezték a VDAART klinikai vizsgálat adatait, amelyek így teljesen más eredményre vezettek, azt mutatták, hogy az asztma kockázatát csökkenti a prenatális D-vitamin bevitel.

hirdetés

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban november 8-án jelent meg a Brigham and Women’s Hospital kutatóinak szakirodalmi összefoglaló (review) cikke, amelyben a terhesség alatti D-vitamin kiegészítés szükségességét, és az asztma kialakulásának kockázatát csökkentő hatását elemezték a 15 éven keresztül végzett VDAART (Vitamin D Antenatal Asthma Reduction Trial) klinikai vizsgálat adatainak újbóli analízisével.

Scott T. Weiss, a cikk első szerzője szerint “a D-vitamin hiány nagyon gyakori, különösen az olyan terhes nők körében, akik nem szednek étrend-kiegészítőket. Eredményeink alapján azt javasoljuk, hogy minden várandós nő fontolja meg a terhesség alatt legalább 4400 IU (nemzetközi egység, NE) D3-vitamin napi bevitelét, már a fogantatás időpontjától kezdve.”

A D-vitamin a napfényből, az étrendből vagy étrend-kiegészítőkből származó esszenciális vitamin. Élettani szerepét általában a csontok egészségéhez tartják nélkülözhetetlennek, de az autoimmun és egyéb betegségek elleni védekezés során is fontos szerepet játszik. A mostani review a D-vitamin hiányát a gyermekkorban kialakuló asztmával és nehézlégzéssel, zihálással hozta összefüggésbe, mivel hároméves korukra a kisgyermekek mintegy 40%-ánál figyelhető meg sípoló légzés, és a hatéves gyerekek 20%-ánál diagnosztizálnak asztmát.

A gyermekkori asztma és a D-vitamin közötti kapcsolat vitatott: obszervációs vizsgálatok eredményei azt sugallták, hogy a terhesség alatti magasabb D-vitamin szint védelmet nyújthat az asztmával szemben. A terhesség alatti D-vitamin-pótlással kapcsolatos VDAART klinikai vizsgálat eredményei azonban nem voltak meggyőzőek, amikor a pótlólagosan D-vitamint szedő csoportot a kontroll csoporttal hasonlították össze.

“Általában az obszervációs vizsgálatok kimutatható hatásról számolnak be, a klinikai vizsgálatok viszont nem, mert a tápanyagok bevitelével kapcsolatosan végzett vizsgálatok nagyon különböznek a gyógyszervizsgálatoktól” - fejtette ki Weiss. “Egy gyógyszerrel végzett klinikai vizsgálatban összehasonlítjuk a készítmény adását azzal az esettel, amikor nem adunk gyógyszert, viszont egy tápanyagvizsgálat során valamely tápanyagból több és kevesebb bevitelét hasonlítjuk össze, de a kontroll csoportban az alapmennyiség meglehetősen változó lehet.”

Egy tápanyag terhesség alatti szerepének megértéséhez figyelembe kell venni a tápanyag dózisát, az adagolás megkezdésének időpontját és a kontroll csoportban természetes módon mérhető alapszintet. Weiss szerint az eredeti VDAART-vizsgálat, valamint a terhesség alatti D-vitamin-kiegészítőkkel kapcsolatos egyéb metaanalízisek ezt nem vették figyelembe, ezért hoztak vegyes eredményeket.

Az eredeti VDAART-vizsgálatba a terhesség 10. és 18. hete közötti olyan terhes nők jelentkeztek, akiknek a családjában allergiás vagy asztmás megbetegedés szerepelt. A nők fele napi 4400 NE D-vitamin adagot kapott a terhesvitaminban lévő 400 NE mennyiségen felül, míg a vizsgált populáció másik fele placebót kapott a terhesvitaminok mellett. A JAMA folyóirat hasábjain 2016-ban közzétett VDAART-eredmények hároméves korban az asztma 20%-os csökkenését mutatták ugyan ki a kezelt csoportban, viszont az eredmények statisztikai szignifikanciája igencsak határeset volt, ráadásul a gyerekek hatéves korára még ennél is kevésbé voltak szignifikánsak az eredmények (ez az elemzés a New England Journal of Medicine-ben jelent meg 2020-ban).

“Mostani elemzésünkben azt vettük észre, hogy amikor a kontroll csoport D-vitamin-szintje szerint rétegeztük az eredményeket, hirtelen mindkét elemzésben szignifikánssá vált a kockázatcsökkentő hatás mértéke” - nyilatkozta Weiss. “Ha kiigazítjuk a kiinduláskori D-vitamin-szintet, pontosan azt a hatást látjuk, mint az obszervációs vizsgálatokban: az asztma és a nehézlégzés kockázatának 50%-os csökkenését.”

Weiss csoportja még 2017-ben, a PLoS One folyóiratban publikálta a hároméves korosztály adatainak újbóli elemzését, a hatéves korosztályra vonatkozó adatok korrigált analízisét pedig 2023-ban, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közölt cikkében publikálta. A mostani review cikk egyrészt összefoglalja ezeket a vizsgálati eredményeket, másrészt azoknak a genetikai vizsgálatoknak az eredményeire is kitér, amelyek tovább erősítik a D-vitamin és az asztma közötti ok-okozati összefüggés hipotézisét, és számos megfontolni való ajánlást javasol egy utánkövetéses vizsgálat (follow-up study) megtervezéséhez.

“A VDAART vizsgálatból nyert tapasztalatok alapján azt javasoljuk, hogy minél hamarabb el kellene kezdeni egy utánkövetéses klinikai vizsgálatot a terhesség minél korábbi szakaszától indítva, 6000 NE D-vitamin kiegészítéssel, és törekedni kellene arra is, hogy a színes bőrű nők minél magasabb arányban szerepeljenek a vizsgálatban.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Clinical trial data suggests prenatal vitamin D reduces a child's risk of asthma

Prenatal vitamin D supplementation to prevent childhood asthma: 15-year results from the Vitamin D Antenatal Asthma Reduction Trial (VDAART)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.