hirdetés

Az alkohol a leggyakrabban használt pszichoaktív anyag

Az amerikai opioid járvány akkora népegészségügyi probléma, hogy amellett már alig vesznek tudomást az etilalkohol káros voltáról.

hirdetés

Pedig az alkohol (az általában veszélytelennek tartott koffein után) a nyugati világban messze a leggyakrabban használt pszichoaktív anyag. Az USA kb. 140 millió állampolgára fogyaszt rendszeresen alkoholt, 12%-uk (16 millió ember) olyan mértékben, hogy alkohol-problémájának orvosi kezelése lenne indokolt, s a fogyasztók kb. 8%-a (11,2 millió ember) már alkoholfüggő. Ezen alkoholfüggő 8%-nyi polgár akár 1%-a már az első részegség után is függővé válik. A probléma az, hogy nem tudjuk előre megmondani, hogy tartozik ebbe a különlegesen veszélyeztetett csoportba.

Számos kérdőíves teszt segíthet abban, hogy az emberek saját maguk is megítéljék, van-e már alkohol-problémájuk? A Michigan Alcohol Sensitivity Test (MAST) 24 kérdésre várja a választ, de már az alábbi, 7 kérdést tartalmazó „Short-MAST” formájából is sokat megtudhatunk az esetlegesen fennálóó problémáról:

1. Úgy érzi, hogy „normál” ivó vagy? (normál ivónak tekinthető, aki annyit – vagy kevesebbet – iszik, mint a többi ember)

2. A barátok és a hozzátartozók is „normál” ivónak tartják Önt?

3. Abba tudja hagyni az ivást, amikor csak akarja?

4. Erőfeszítés nélkül abba tudja hagyni egy vagy két ital után?

5. Volt már erős italozás után delirium tremense, vagy erősen reszketése? Esetleg hallott olyan hangokat vagy látott olyan képeket, amelyek nem is léteznek?

6. Letartóztatták már, mert alkohol vagy tudatmódosító szer befolyásoló hatása mellett vezetett? (Ha igen, hányszor?)

7. Letartóztattak már – akárcsak néhány órára is – egyéb alkohol fogyasztás miatti randalírozás miatt? (Ha igen, hányszor?)

A CAGE kérdőívet az alábbi négy rövid kérdés megválaszolásával is rávilágít az esetleges alkohol problémákra:

1. Érezte már valaha, hogy abba kellene hagynia az ivást?

2. Felbosszantotta már, ha valaha valaki iszákosnak nevezte?

3. Érezte már magát hibásnak, vagy bűnösnek az italozás miatt?

4. Előfordult már, hogy felkelés után, kora reggel idegei megnyugtatására, vagy másnapossága miatt (hogy ki tudja nyitni a szemét) alkoholt kellett fogyasztania?

A Short-MAST 5.-7. kérdésének valamelyikére, vagy a CAGE két kérdésére adott igen válasz egyértelmű alkohol problémát jelez,minél több az igen válasz, annál nagyobb a baj akkor bizony problémáid vannak az alkohollal. A jelentősebb vizsgálatok szerint a MAST vagy a CAGE próbák szenzitivitása és specificitása mintegy 80-90%-os, és igen egyszerűen és olcsón elvégezhetők.

Meggyőződésünk, hogy olvasóink tisztában vannak az alkohol okozta káros hatásokkal, de emlékeztetőül álljon itt néhány adat:

Az USA-ban évente : 39.000 ember veszti életét elsősorban májproblémák, hasnyálmirigy-betegségek, különféle rosszindulatú daganatok, alkoholos kardiomiopátia és stroke következtében. Az alkohol által évente okozott halálozás akut okai (az USA-ban), 50.000 azok száma akik túladagolás, italozás miatti elesés, vízbefúlás, karambol, gázolás, jármű elé- illetve alásétálás, gyilkosság vagy öngyilkosság és öngyilkosság miatt veszti életét. Évente összesen 90.000 ember. Az USA-ban 2017-ben drogtúladagolás következtében 72.000 ember halt meg (ebből 35.000 heroin, vagy felírt, illetve utcán árult opioidok miatt), azaz az alkohol több ember halálát okozta, mint a drogok. A dohányzás azonban még mindig vezet: 480.000 amerikai hal meg évente a dohányzás miatt!

Pompás interaktív térképen mutatja meg a The Daily Wiz, melyik országban mennyi alkoholt fogyasztanak, és milyen típusút. A lista első helyén álló Fehéroroszország éves 17,32 literes átlagos tiszta szesz fogyasztásából 16 liter a pálinka. A második helyezett Litvánia után a csehek és a horvátok következnek, majd meglepetésre Ausztria, Portugália és Franciaország. Az írek a WHO adatai szerint csak a nyolcadikok, míg Magyarország a 10. helyezett a fejenkénti 11,5 liternyi fogyasztással, ami egyenlő arányban oszlik el a sör, bor, pálinka között.

Más adatok szerint viszont a litvánok vezetik a listát az egy főre eső évi 18,2 liternyi tiszta szesz fogyasztással és Magyarországon a 8. (12,3 liter/fő/év). Az amerikai kontinensen 8,2 liter fogy fejenként évente. A muzulmán országokban jóval kevesebb az egy főre eső egy évi fogyasztás: Líbiában évi 0,1, Kuvaitban évi 0,2, Egyiptomban évi 0,4, Indonéziában évi 0,6 liter. A világ átlagát tekintve (194 ország adatai) 6,4 liter az egy főre eső alkoholfogyasztás évente.

A WHO úgy találta, hogy a férfiak 31 százaléka küzd alkoholproblémákkal, szemben a nők 6 százalékával, így aztán nem meglepő, hogy májzsugorodás miatt több mint háromszor annyi férfi hal meg, mint nő.

 

Forrás:

1. Medscape Internal Medicine > George Lundberg: at large at Medscape

2. CDC

3. National Institute on Drug Abuse

4. CDC

5. Porfolio

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.