hirdetés

Nincs olyan, hogy egészséges alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás tehető felelőssé a világban évi 2,8 millió halálesetért. Az 50 év feletti korosztályban a rák és az alkohol a vezető halálozási ok. Egy új kutatásban arra figyelmeztetnek a kutatók, hogy az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos alsó határa.

hirdetés

A Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) keretében 195 ország mintegy 28 millió emberét értékelték. Mérték az alkoholfogyasztás prevalenciáját, az elfogyasztott alkohol mennyiségét és az evvel társuló káros hatásokat. A beszámoló a Lancet 2018. augusztus 23-ai számában jelent meg. Az adatok feldolgozása során igazolódott, hogy a 15 és 49 év közötti korosztályban az alkohol felelős a nők 3,8%-ának, a férfiak 12,2%-ának haláláért. Az 50 évesek, vagy idősebbek esetén az alkohol okozza a nők 27%-ának, a férfiak 19%-ának halálát. Már napi egyetlen ital elfogyasztása is 0,5%-kal emeli az alkohollal összefüggő halálozás kockázatát a teljes absztinenciához képest, a napi 5 adagot elfogyasztóknál pedig már 37%-kal növekszik a kockázat.

(Az USA-ban a nőknél jelenleg heti 98 gramm, férfiaknál a kétszeres mennyiségű a még nem károsnak tekintett alkoholfogyasztási limit, Spanyolországban, Portugáliában ennél 50%-kal magasabb. Az USA-ban „egy italnak” 12 uncia 5%os sört (kb. 354 ml), 5 uncia 12%-os bort (kb. 147 ml), vagy 1,5 uncia (kb. 45 ml) 40%-os röviditalt tekintenek. Pl. 350 ml 5%-os sörben 15,2 gramm tiszta alkohol van. Egy 86 országban, 600.000 emberen végzett vizsgálat szerint az emberek 50%-a heti 100 gramm tiszta szesznél több alkoholt fogyaszt, 8,4%-uk heti 350 grammnál is többet. A heti 100 gramm alatti mennyiséget fogyasztókhoz képest a heti 100-200 g között fogyasztó 40 éveseknél 6 hónappal, a 200-350 g között fogyasztóknál 1-2 évvel, a 350 grammnál többet fogyasztóknál 4-5 évvel megrövidül a várható élettartam.(CNN Health)).

A most megjelent beszámoló vezető szerzője Max G. Griswold (Institute for Health Metrics and Evaluation, University of Washington, Seattle) szerint korábban feltételezték, hogy csekély mennyiségű alkohol fogyasztása védő hatású bizonyos betegségek ellen, de egyre több adat bizonyítja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyiségének növekedésével párhuzamosan nőnek a kombinált egészségi kockázatok. Különösen erős a rákkal, a sérülésekkel és a fertőzésekkel való összefüggés, amelyek jócskán meghaladják az alkoholnak a nők iszkémiás szívbetegségekkel szembeni bizonyított védőhatását. Az új adatok megerősítik a 2014-ben kiadott World Cancer Report véleményét, mely megállapította, hogy a napi alkoholfogyasztás növekedésével arányosan szaporodnak a daganatos betegségek. A szerzők azt javasolják, hogy mindenki a lehető legalacsonyabb szintre korlátozza az alkoholfogyasztást és úgy gondolják, „ha most nem cselekszünk, az alkohol a következő generációk egészségét fogja tönkretenni.” A fejlettebb országokban egyre nagyobb kihívást jelent az alkohol, erős alkoholellenes politikára van szükség (adók emelése, hirdetések betiltása).

A 195 országra kiterjedő vizsgálat során úgy találták, hogy az emberek 33%-a, azaz 2,4 milliárd ember él az alkohollal. A nők 25%-a fogyaszt alkoholt, kb. napi 0,73 italt, a férfiaknak pedig 39%-a, napi 1,7 ital formájában. Legtöbben Dániában isznak, a nők 95,3%-a, a férfiak 97,1%-a fogyaszt alkoholt. A legkevesebb szesz Pakisztánban fogy, ahol a férfiak csak 0,8%-a, illetve Bangladeshben, ahol a nők csak 0,3%-a iszik szeszes ital. Romániában isznak a férfiak a legnagyobb mennyiségben, napi 8,2 italt, a nők viszont Ukrajnában isznak a legtöbbet, napi 4,2 italt. A legkevesebb a pakisztáni férfiak (0,0007 ital/nap) és az iráni a nők fogyasztása (0,0003 ital/nap). Mindent egybevetve az alkohol az idő előtti halál és a betegségek hetedik legerősebb kockázati faktora, 2016-ban a nők 2,2%-ának, a férfiak 6,8%-ának haláláért volt felelős. Az alkohollal összefüggő halál elsődleges oka a tuberkulózis (1,4%), a közúti balesetek (1,2%), és az öngyilkosság (1,1%). 50 év fölött nőknél 27,1%-ban, férfiaknál 18,9%-ban az alkohollal összefüggő rákbetegség a halál oka. Az adatok különösen a magasabb jövedelmű országokra érvényesek.

Az alkohol kis mennyisége nem véd a diabetes és az iszkémiás stroke ellen. Az egyetlen kedvező hatás az iszkémiás szívbetegségek enyhe csökkenése nőknél (0,92 ital/nap fogyasztásnál) és férfiaknál (0,83 ital/nap fogyasztásnál). Viszont ez nem ellensúlyozza az egyéb egészségügyi kockázatokat, azaz csak a zéró alkoholfogyasztás a biztonságos.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The Lancet

3. CNN Health

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.