hirdetés

Az Ebola fertőzés lefolyása kissé megváltozott, de a veszély változatlan

Az Ebola fertőzés Sierra Leonéban 74%-ban halálhoz vezet, de a korábbi Ebola fertőzések esetén észlelt vezető tünet, a vérzés a mostani járványban viszont ritka.  

hirdetés

Az Ebola vírusbetegség (EVD) legnagyobb és legkiterjedtebb fertőzési hulláma során Nyugat-Afrikában (Guinea, Sierra Leone, Liberia, Senegal, Nigeria, Mali) már közel 10 ezerre tehető, pontosabban 2014. október 19.-éig összesen 9 911 esetet (CDC, Brown). Az Egyesült Államokban és Spanyolországban diagnosztizált esetek felvetették, hogy az Ebola világjárvánnyá fokozódhat, ezért a nyugat-afrikai esetleges kapcsolatok, és az onnan érkezők miatt a fejlett országokban is mindent meg kell tenni a védekezés érdekében.

Az EVD jelenlegi kitörése a Sierra Leone és Libéria határaihoz közel eső guineai Guéckédou területéről indult. (Guinea „kifli-alakban” csaknem körbeveszi az óceán felé néző Sierra Leonét és Libériát). A vírus szekvencia-analízisei szerint az Ebola vírus nyugat-afrikai variánsa (EBOV, Zaire species) kb. egy évtizede vált le a Közép-Afrikai vonalról.

Az EBOV fertőzés számos kihívást jelent a klinikai ellátás szempontjából. Gond az igen magas, 45-90% halálozási arány és az, hogy a fertőzés az ápoló személyzetre is átterjedhetnek – mint azt a sajnálatos esetek nyomán már meg is tapasztalhattuk. Jelenleg nem ismerünk az EVD ellen bizonyított gyógymódot sem, bár a szupportív ellátás (intravénás folyadékpótlás, antibiotikumok tapasztalati alapon történő bevetése) is nagyon fontos. A túlélést segítheti a megfelelő folyadékbevitel, a vérnyomás-, és a keringési volumen fenntartása. A régebbi EVD járványokat a kezdetben fellépő láz, majd a progrediáló hasmenés, hányás, izomfájdalmak, torokszárazság, bőrtünetek, a máj- és vesefunkciók romlása és a betegek egy csoportjánál a vérzések jellemezték. A mostani EBOV járványok viszont ettől különböznek – bár a sporadikus előfordulás, az egymástól távoli helyeken történő megjelenés miatt nehéz a klinikai és laboratóriumi adatok beszerzése és egységesítése.

Az elmúlt évtizedben a Sierra Leone egyik keleti megyéjében lévő Kenema Government Hospitalban a Nyugat-Afrikában endémiás Lassa hemorrhágiás láz vizsgálatára klinikai kutatási programot hoztak létre. Mivel ehhez a kórházhoz nagyon közel van az EBOV járvány guineai epicentruma, a Lassa Fever Team kapta a feladatot az EBOV körüli teendők ellátására is. A kutatók 2014. május 25.-én észlelték az első EVD esetet Sierra Leonéban.

A már meglévő klinikai és laboratóriumi lehetőségek alkalmat adtak az EVD tanulmányozására, így a munkacsoport egységesen fel tudta dolgozni az első 106 EVD beteg adatait (Schieffelin). Az adatok szerint az inkubációs idő 6-12 nap, a halálozás pedig 74%-os volt, mint azt a NEJM-ben 2014. október 29.-én online megjelent közleményükben részletezték. A 2014. május 25. és június 18. között a Kenema Kórházban igazolt 106 betegből 87-et végig követni tudtak, 44-nek még a részletes klinikai adatai is rendelkezésre álltak. A leggyakoribb tünetek az előfordulás sorrendjében a következők voltak: láz (89%), fejfájás (80%), gyengeség (66%), szédülés (60%), hasmenés (51%), hasi fájdalmak (40%), hányás (34%). Idősebb betegeknél emelkedett a húgysav, az ASAT, és a kreatinin. Az aszpartát aminotranszferáz és az alanin aminotranszferáz folyamatos emelkedése a súlyos szöveti károsodásra (többek között rhabdomyolysisre) utal. Amennyiben a 45 évnél idősebbeket és a 21 évnél fiatalabbakat hasonlítjuk össze, akkor látható, hogy fiatalabb korban jóval kevesebben halnak meg a betegségben (57% vs. 94%, p=0,03, ami azt jelenti, hogy idősebb korban csaknem mindenki belehal). Ennél még kifejezettebb összefüggés volt megfigyelhető a vér milliliterenkénti EBOV kópia-tartalma között is: 100 000 kópiánál kevesebb EBOV/ml „load” esetén alacsonyabb a halálozás, 1 millió/ml kópia fölötti esetekben pedig ennek csaknem háromszorosa (33% vs 94%, p=0,003). Vérzés mindössze egyetlen betegnél fordult elő.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Morbidity and Mortality Weekly Report

3. Medscape Medical News

4. The New England Journal Medicine

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.