hirdetés

Ebola update

2014. augusztus 17-18-án 221 új Ebola-vírus megbetegedést (gyanús vagy igazolt) és 106 halottat jelentettek Nyugat-Afrikában. 

hirdetés

Néhány hete számoltunk be 2014. február-márciusában kezdődő nyugat-afrikai Ebola-járványról Újabb Ebola járvány - Utazók figyelmébe!. Mi a helyzet jelenleg?  Nemzetközi aktív surveillance rendszert hoztak létre. Eddig nem igazoltak a négy ismert országon (Guinea, Libéria, Nigéria, Sierra Leone) kívül Ebolás megbetegedést. A WHA, (World Health Assembly) az Egészségügy Világszervezet döntéshozó testületének honlapján a négy érintett ország járványügyi adatait rendszeresen frissítik. Nyomatékosan és újra felhívták a figyelmet, hogy az Ebola emberről emberre nem levegő útján terjed, hanem testnedvekkel, vérrel való kontaktus útján, tehát védelmet csak a higiénés szabályok betartása adhat.

 

új eset- 2014. augusztus 17-18.

halott-2014. augusztus 17-18.

összes megbetegedés

eddigi össz-halálozás

Guinea

36

2

579

396

Libéria

126

95

972

576

Nigéria

0

0

15

4

Sierra Leone

59

9

907

374

összesen

221

106

2473

1350

 A WHO nem ajánlja az utazást az érintett országokba. Részleteket az IHR Emergency Committee on Ebola outbreak in west Africa linken olvashatnak. A médiában felröppent hírekkel szemben specifikus terápia jelenleg nincs. Az oltóanyagok humán tesztelése nem fejeződött be, leghamarabb 2015-re várható. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az érintett országok aktuális egészségügyi állapotát tekintve felhívja minden egyes, a térségbe utazni vágyó magyar állampolgár figyelmét, hogy halassza el a beutazási szándékát, amíg a vírusfertőzés ilyen mértékű. Magyar nyelvű információ a  http://konzuliszolgalat.kormany.hu és a http://www.oek.hu/oek.web?to=2211nid=1187pid=1lang=hunhonlapokon.

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.