hirdetés

Terjed a cutan leishmaniosis - utazók figyelmébe!

Leishmaniosisban Spanyolország, Horvátország és lassan hazánk is érintett. A Leishmania mexicana által okozott bőrbetegség helyileg hatékonyan kezelhető a tradicionális Pentalinon andrieuxii gyökerének kivonatával. 

hirdetés

A Leshmania protozoon, számos fajtája okoz állatokban (elsősorban kutyafélékben) zoonózist, emberre terjedő fertőző megbetegedést. A Phlebotomus („sand fly”) – közismertebb nevén, lepkeszúnyog – vektorként terjeszti a kórokozókat az állatok és az ember között. Számos ország, így a mediterrán régió, Latin-Amerika érintett, de vektora terjed a hűvösebb területek felé. A leishmaniosisnak három fontosabb klinikai megjelenési formája van: (1.) a bőr területén lokálisan vagy kiterjedten jelentkező, gyakran fekélyt okozó ún. cutan leishmaniosis, (2.) a bőrt, nyálkahártyát, porcot és lágyrészt egyaránt megbetegítő, ún. mucocutan leishmaniosi ill. (3.) a belső szervi szóródás következtében kialakuló ún. visceralis leishmaniosis.

A cutan leishmaniosis lokális bőrléziók formájában jelenik meg, amelyek jelentős szövetelhaláshoz és torzuláshoz vezetnek. A Yucatan-félszigeten a tradícionális maja gyógyítók Pentalinon andrieuxii (Apocynaceae) gyökerét használták a betegség gyógyítására. A kutatók a Pentalinon andrieuxii gyökér kivonatának (PARE) a parazitákra (Leishmania mexicana) és a gazdasejtekre gyakorolt hatását in vitro vizsgálták. A kivonat jelentős antiparazitás aktivitást mutatott mind a promastigot, mind az amastigot stádiumú kórokozókon: elektronmikroszkópos vizsgálattal a paraziták membránkárosodása igazolható. A kivonat aktiválta a kappaB nukleáris faktort és az interferon-γ receptort, az MHC II expresszióját és a TNF-α termelést a makrofágokban. Ezeken felül a Th1-t segítő citokin IL-12 termelését is indukálta a dendritikus sejtekben, akárcsak a CD40, CD80 és CD86 kostimuláns molekulák kiválasztását. In vivo kutatások során, ahol L. mexicana fertőzött egereket kezeltek helyileg Pentalinon andrieuxii -val, jelentősen csökkent a lézió mérete és a paraziták aktivitása. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a PARE alternatív terápiaként az L. mexicana fertőzés helyi kezelésére alkalmazható.

 

Forrás: Phytotherapy Research

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.