Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-07-17

Az utazókra leselkedő egészségügyi veszélyek számtalan egyéni és általá­nos tényezőtől függenek, de alapvetően az utazás jellege, a kint tartózkodás hossza és az utazó általános egészségi állapota határozzák meg a rizikót. Általánosságban 6–8 héttel az utazás megkezdése előtt érdemes oltási tanácsadót vagy trópusi betegségekkel foglalkozó szakembert felkeresni a megfelelő oltások beadatása és a gyógyszeres kemoprofilaxis megbeszé­lése érdekében. A trópusi utazás előtti tanácsadás kiterjed a biztonságos étel- és italfogyasztásra, a balesetek és a napégés megakadályozására, a rovarcsípések elleni intézkedésekre.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-09-12

Egyértelműen tovább életben maradhat az Ebola vírus a herékben, mint ahogy azt eddig feltételezték.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-07-04

A fejletlen és közepesen fejlett országokban jelentős problémát okozhat az oltóanyagok helyszínre szállítása. Az oltottsági arány javításában nagy szerepet kaphatnak az ember közreműködése nélkül irányított szállítóeszközök, például a drónok.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-04-28

A világban évente elhalálozó 55 millió ember felénél ismeretlen a halál oka. Egy egyszerű mobiltelefonos applikáció révén ez a közeljövőben megváltozhat, ami a különböző államok egészségpolitikájának tervezését is elő fogja segíteni, írja a New Scientist.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-08-18

Az ECDC kanyaró és rubeola monitor rendszere szerint 2014. áprilistól 2015. márciusig 30 európai országban 3809 kanyarós megbetegedést regisztráltak.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-05-14

Az életmódbeli különbségek döntően befolyásolják a bélflóra összetételét. Bár a higiéniai szabályok betartása védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben, de csökkenti a bélrendszerben élő baktériumok diverzitását, ami krónikus betegségek kialakulását segíti elő.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-03-05

A WHO engedélyezte az első Ebola-gyorsteszt használatát a fokozottan érintett országokban. Bár a ReEBOV antigén gyorsteszt nem olyan pontos, mint a nukleinsav próba, de 15 percen belül eredményt ad. A diagnózis pedig - tekintve a betegség igen súlyos lefolyását - életmentő lehet. 

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-11-04

Az Ebola fertőzés Sierra Leonéban 74%-ban halálhoz vezet, de a korábbi Ebola fertőzések esetén észlelt vezető tünet, a vérzés a mostani járványban viszont ritka.  

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-19

A nyugat-afrikai Ebola járvány helyszíneinek közelében lévő nemzetközi repülőtereken zajló utasforgalom miatt várhatóan Európában is megjelenik a betegség.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-08-25

2014. augusztus 17-18-án 221 új Ebola-vírus megbetegedést (gyanús vagy igazolt) és 106 halottat jelentettek Nyugat-Afrikában. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.