hirdetés

Európai kanyarójárvány- utazók figyelmébe!

Az ECDC kanyaró és rubeola monitor rendszere szerint 2014. áprilistól 2015. márciusig 30 európai országban 3809 kanyarós megbetegedést regisztráltak. 

hirdetés

A kanyaró egy morbillivirus által okozott betegség. A levegő útján, cseppfertőzéssel, illetve a torok- és orrváladékkal történő direkt kontaktus útján terjed. Legfőbb tünetei: láz, kiütés, köhögés, orrfolyás illetve szemfertőzés, amelyek a 10-12 napos lappangási időszakot követően jelennek meg. Előfordulhatnak komplikációk, úgymint tüdő-, agy-, és másodlagos bakteriális fertőzések. Csak az utóbbiak igényelnek kezelést, antibiotikum formájában. A betegség oltással megelőzhető, amely élethosszig védettséget biztosít a legtöbb oltott számára. Több európai országban is, ahol a védőoltások száma kevés, népbetegségnek számít. Kiirtásához két dózis vakcinával történő 95% feletti átoltottság, szigorú felügyeleti, valamint hatékony járványügyi intézkedések szükségesek. Ezt szolgálja a 2011-ben indított európai monitor-rendszer.

2014 februárban Lanini és munkatársai egy földközi-tengeri luxushajón kitört járvány kapcsán szerzett tapasztalataikat tették közzé az Eurosurveillance című lapban. 27 esetet jelentettek: 21 legénységi tag, 4 utas, illetve 2 esetben nem ismert a státusuk. A hajón 3750 utast illetve 1000 fős személyzetet lehet elszállásolni. Egy ilyen, hajón kitört járvány több szempontból is jelentős közegészségügyi esemény: nagyszámú, ismeretlen vakcinázottságú személy zsúfolódik össze bezárt helyen; az utasok folyamatosan cserélődnek; valamint a hajó egészségügyi lehetőségei is meglehetősen korlátozottak. A megjelent cikk a járvány leírása mellett, a fertőzés terjedésének megakadályozására tett intézkedéseket is taglalja. Az intézkedésekhez értve a hajóra szállók, illetve a hajót elhagyó emberek informálását, valamint a hajón az MMR vakcinával indított oltó kampányt. A járvány kitöréséről az adatokat, illetve az utasok listáját megosztották azokkal az országokkal, ahonnan a veszélyeztetett utasok származtak, így is elősegítve az egyes személyek informálását. Az előzetes jelentés szerint az intézkedések eredményesnek tűnnek. Bár az utasok közül jelentett alacsony számú megbetegedés (4) előfordulhat, hogy alulbecslés következménye. Az utasok által átlagosan a hajón töltött idő egy hét, ami nem elegendő idő a tünetek kifejlődésére, mivel átlagosan a fertőződést követő 7-18 napban jelennek meg a bőrtünetek.

​2014 áprilistól 2015 márciusáig 3 809 estet jelentettek 30 EU és EEA országból, az ECDC  Measles and Rubella Monitoring jelentése alapján. A jelentés megállapítja, hogy a megbetegedések 70%-a német illetve olasz területen történt. Ezen periódus alatt egy, a kanyaróval kapcsolatos haláleset történt, illetve 6 esetben komplikációként akut encephalitis alakult ki. 2015 április 22-ig, a 2014 októbere óta tartó berlini kanyaró járvány alatt 1134 esetet regisztráltak. Ezen járványhoz kapcsolható megbetegedéseket jelentettek Norvégiából, Franciaországból, Svédországból és Horvátországból.  A legutolsó havi információk szerint a berlini járvány csillapodóban van. Ugyanakkor a múlt hónap folyamán újabb megbetegdéseket figyeltek meg Svédország, Belgium és Litvánia területein.
További kanyaró járvány sújtja Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Oroszország, Szerbia, Kirgizisztán, Mongólia, Kongói Köztársaság, Guinea, Libéria, Szudán és Brazília egyes részeit. Megbetegedéseket regisztráltak Fehér-Oroszországban, Chilében, Peru, Algéria, Kongói Demokratikus Köztársaság, Szudán és Kamerun egyes részein.

 

Forrás: 

1. ECDC

2. ECDC

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.