hirdetés

Salmonellosis –utazók figyelmébe!

Április 16-án Finnország salmonellosis járványról számolt be a rigai kupán résztvevő junior jégkorong játékosok körében. A riasztást követően a lett közegészségügyi hatóságok felvették a kapcsolatot a többi ország csapatkapitányaival is, annak kiderítésére, hogy egyedi esetről van-e csupán szó.

hirdetés

Ausztriából, a Belorusz és a Cseh Köztársaságból, Dániából, az Egyesült Királyságból, Észtországból, Finnországból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Luxemburgból, Magyarországról, Németországból, Norvégiából, az Orosz Föderációból, Svédországból, Szlovákiából és Ukrajnából összesen közel 5000 játékos vett részt a március 27-től április 26-ig tartó kupán. A mérkőzéseket négy arénában rendezték meg, a rigai kupa utolsó hétvégéjén (április 24-26) egy ötödik arénát is igénybe vettek. Május 22-én hat különböző ország (Észtország, Finnország, Litvánia, Norvégia, Svédország, Egyesült Királyság) 42 csapata számolt be összesen 187 megbetegedésről. A mikrobiológiai vizsgálat egy ritka, MLVA 3-10-6-4-1 profilú 1-es fágtípusú S. enteritidis baktériumfajt azonosított a fertőzés okaként. A Finn Fertőző Betegségek Hivatalához 16 csapatból 75 salmonellózisos esetről érkezett bejelentés. A bejelentések időpontja április 1. és május 6. közé esett. Hat fiú szorult kórházi ellátásra a betegségből kifolyólag. Az 50 finn csapat körében végzett felmérés alapján 23 csapatban fordult elő összesen 92 megbetegedés. Svédországban 15 bejelentés érkezett az illetékes hatósághoz, a legkésőbbi megbetegedés kezdete 2015. április 26-ra esett. A csapatkapitányoknak kiküldött kérdőív segítségével 10 csapatból összesen 57 esetet azonosítottak. További esetek: Észtországban öt bejelentett eset (csupán egy érintett csapat), Litvániában négy esetet jegyeztek fel (két érintett csapat), Norvégiában 14 esetről számoltak be (három érintett csapat), az Egyesült Királyságból pedig 15 bejelentés érkezett (három érintett csapat). A litván játékosok közül senki sem betegedett meg.

Retrospektív kohorsz vizsgálatokat indítottak a nemzeti közegészségügyi hatóságok a bajnokságon április 17-19 között résztvevő finn, svéd, litván, és nagy-britanniai csapatok bevonásával. Ugyan a csapatok, melyekben a megbetegedéseket tapasztalták, négy eltérő lettországi hotelben szálltak meg, de az arénákban mindannyian közös, szervezett étkezéseken vettek részt. A retrospektív kohorsz vizsgálatban résztvevő országok jelenleg gyűjtik össze az eseteikről fellelhető információkat annak érdekében, hogy egy közös expozíciós forrást állapítsanak meg. Finnország, Norvégia, és Svédország MLVA tipizálást hajtott végre 17 izolátumon és minden esetben ugyanazon ritka MLVA profilt találták.

Április 16-án és április 27-én a Lett Közegészségügyi Hatóság interjút készített a bajnokság helyszínein üzemelő büfék alkalmazottaival, majd bakteriális és széklet mintákat vettek, melyek negatív eredményt adtak.

Az Európai Betegségmegelözési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) fenyegetettség értékelése az EU számára: Figyelembe véve, hogy valamennyi jelentett eset a rigai bajnokságon résztvevő junior jégkorongozók körében történt (az esetek időben és térben koncentrálódnak), valamint hogy a mikrobiológiai tipizálás eredménye megerősítette az esetek között fennálló kapcsolatot, a járvány egy pontforrású járványnak tekinthető, közös expozícióval. Bár a rigai kupabajnokság befejeződött, további bajnokságok május végéig folytatódnak ugyanazon helyszíneken. Habár a fertőzés forrása(i) még továbbra sem ismertek, nem érkezett bejelentés újabb esetekről az elmúlt két hétben, mely a büfékben bevezetett intézkedések sikerességére enged következtetni.

A salmonellosis a leggyakoribb étel eredetű fertőzés. Számos típusa közük a S. typhimurium and S. enteritidis a leggyakoribb, de területenként jellemző módon változó, az egyébként számos antibiotikumra rezisztens baktérium populáció. Nyers ételekkel, nem megfelelő konyhai higiéniával, a kézmosás elmaradásával hozható összefüggésbe a fertőződés, ami krónikussá válhat. 4-7 napig fennálló láz, fejfájás, hasmenés, hasi görcsök a jellegzetes tünetei. A kórokozó a székletből kimutatható. Általában spontán, megfelelő folyadékpótlással gyógyul.

 

Forrás: ECDC

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.