hirdetés

Cryptosporidiosis - utazók figyelmébe!

A tartós utazás, a szennyezett vízben való fürdés, a kézmosás elmaradása, fertőzött állatokkal való érintkezés hajlamosít a Cryptosporidium fertőződésre.

hirdetés

A Cryptosporidium egy hasmenést okozó egysejtű parazita. Az egész világon, így hazánkban is előfordul. A Cryptosporidium ürülékkel, orális úton terjed: szennyezett gyógy-/fürdővíz, kezeletlen ivóvíz, szennyezett élelmiszer lenyelésekor, illetve fertőzött személyekkel vagy állatokkal –leggyakrabban a még el nem választott borjakkal- való érintkezéskor. A fürdővizek okozta Cryptosporidium járványok gyakoribbak, mint az állatoknak betudható fertőzések (a farmokon kívül). A lappangási idő 5-28, legtöbbször 6-9 nap. Ezt követően 3-21 napig tartó vizes hasmenés lép fel, akár extrém folyadékveszteséggel. Különösen veszélyeztettek a HIV fertőzöttek és az immunszuppresszív kezelésben részesülők. A tartós utazás, a szennyezett vízben való fürdés, a kézmosás elmaradása hajlamosít a fertőződésre. A betegség fertőzőképességére jellemző a MMWR-ban megjelent esetismertetés: egy felborult borjúszállító teherautóhoz kiérkező, a mentést végző szakemberek körében kialakuló Cryptosporidiosis járvány leírása (Kansas, USA). Az elválasztás előtt álló Holstein borjakkal, illetve ürülékükkel történő érintkezéskor a tizenöt szakember közül hatan (40%) betegedtek meg. Korábban –mezőgazdasági környezetben és állatorvosi iskolákban- már volt példa járványokra, de a potenciális kockázatnak valószínűleg sem a professzionális, sem az önkéntes sürgősségi személyzet nincs tudatában. A balesethez kiérkező mentősök nem viseltek védőöltözetet, bár mindannyiukon volt munkakesztyű és vastag ruházat a hideg idő miatt. A mentés során nem konzultáltak állatorvossal a borjak helyes kezelési módjáról, pedig így minimalizálható lett volna a fertőzés veszélye. A szerencsétlenség egy áramhiányt is okozó hóvihar alatt történt, ezzel magyarázható, hogy néhány mentős nem tudta kellő mértékben megtisztítani a kezét, ruházatát és eszközeit sem, tovább növelve a fertőzés kockázatát. A baleseti szakemberek részletes tájékoztatása a mezőgazdasági mentési munkálatok veszélyeiről elengedhetetlen a jövőbeni járványok megelőzése érdekében. Szükséges továbbá a megfelelő védőfelszerelés (pl. eldobható külső öltözet, gumikesztyűk, gumicsizmák) biztosítása. A baleseti személyzetnek gondoskodnia kell a ruháik körültekintő levételéről és fertőtlenítéséről a borjakkal, vagy ürülékükkel való érintkezés után, melyet alapos –szappanos- kézmosásnak kell követnie. 

 

Forrás: Weekly

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.