hirdetés

Az intraabdominális adipozitás összefüggései a glükózanyagcsere zavaraival és a dyslipidaemiával

A metabolikus szindróma (MS) körül 2005-ben fellángolt vitának számos oka van. Kérdés, hogy az MS kiknél és mennyiben informatív, illetve használható mint diagnózis, továbbá, hogy az alapjául szolgáló kritériumok kategorikusak-e, vagy folytonosan változók, illetve, hogy milyen ezek kockázati ereje. Ez utóbbit Scott Grundy, az MS nagy tekintélyű szószólója, számos tanulmány alapján kardiovaszkuláris vonatkozásban kétszeresnek tekinti, ami viszont alapvetően nem nagyobb, mint magában egy-egy erős kockázati tényezőé (hypertonia, dohányzás, hypercholesterinaemia, depresszió, emelkedett CRPszint stb.), viszont nem függ az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegség progressziójának aktuális stádiumától. Az MS mint entitás koncepcióját leginkább indokoló axiómát – hogy a valódi kockázat a nem mérhető, rejtett tényezők hatása révén meghaladja a részek egyszerű összegét – egyes vélekedések szerint nem sikerült meggyőzően igazolni. Összefoglalónk elsősorban az etiológiával kapcsolatos vita hátterében álló bizonytalanságok és bizonyosságok szövevényét szeretné illusztrálni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bajnok László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.