hirdetés

Az ivabradin önálló szívfrekvencia csökkentő hatása

A SHIFT vizsgálat Am. Coll. Cardiol-ban közölt analízise arra is rávilágított, hogy Procoralan elsődleges végpontra, illetve azok összetevőire gyakorolt hatása lényegében nem függ attól, hogy a beteg milyen dózisban kapta a béta-blokkolót. 

hirdetés

A SHIFT vizsgálat eredményei igazolták, hogy a 70 ütés/percnél magasabb nyugalmi szívfrekvencia Procoralannal (ivabradin) történő bármikori csökkentése javítja a kardiovaszkuláris betegségek kimenetelét. A hatás mind a béta blokkolókat szedő, mind a béta-blokkoló kezelésben nem részesülő betegekben szignifikáns volt és nem befolyásolta a standard béta-blokkoló terápia, sem a béta-blokkoló alkalmazott dózisa.

A Procoralan elsődleges végpontra (a szívelégtelenség miatti kardiovaszkuláris mortalitásra vagy kórházi felvételre) gyakorolt hatását elemző SHIFT vizsgálat betegeit a béta-blokkoló kezelés, illetve annak hiány, és a béta-blokkolók dózisa alapján 5 csoportba sorolták: béta-blokkolót nem szedő, illetve a béta-blokkolót a céldózis 25%-ának megfelelő, 25 -50% közötti, 50 -100% közötti, illetve 100% -nál nagyobb dózisban szedőkre. A Procoralan szívfrekvencia csökkentő hatását a béta-blokkoló státusz és az alapszívfrekvencia függvényében értékelték.

Szívelégtelen betegekben a béta-blokkolók dózistitrálásának mértéke a társbetegségek és egyéb demográfiai jellemzők függvénye. A várakozásoknak megfelelően a béta-blokkolók különböző dózisait szedő betegek klinikai jellemzői és ebből következően kardiovaszkuláris rizikó státusza is jelentős különbségeket mutat. A placebót kapók illetve a kis dózisú béta-blokkoló kezelésben részesülők kétszer gyakrabban kerültek szívelégtelenség miatt kórházba illetve haltak meg, mint azok, akiknél a béta-blokkoló dózisa a céltartományig volt feltitrálható (az elsődleges végpont 40% vs 20% volt). Bár a Procoralan nagyobb mértékben csökkentette a kardiovaszkuláris kimenetelek kockázatát a béta-blokkolót nem vagy a céldózisnál kisebb koncentrációban szedőkben, mint azokban, akik a béta-blokkolót céldózisban szedték, a Procoralan szívfrekvencia csökkentő hatását nem befolyásolta szignifikánsan, hogy a beteg részesült-e standard béta-blokkoló terápiában vagy nem, illetve hogy a béta-blokkolót milyen dózisban kapta.

Az elsődleges végpontra gyakorolt kedvező hatás azonban egyértelmű összefüggést mutatott a Procoralan okozta szívfrekvencia csökkentés mértékével. 

A SHIFT vizsgálat bemutatott analízise egyértelműen igazolja, hogy Procoralan elsődleges végpontra, illetve azok összetevőire (a szívelégtelenség miatti kardiovaszkuláris mortalitásra vagy kórházi felvételre) gyakorolt hatását nem befolyásolja jelentős mértékben, hogy a beteg részesül-e béta-blokkoló alapkezelésben, illetve ha igen, azt milyen dózisban kapja. Egyértelmű, hogy a kimenetelt nem a béta-blokkoló dózisa határozza meg, hanem az, hogy a Procoralan  a béta-blokkolóval elért szívfrekvencia csökkentésen túl milyen mértékben csökkenti a nyugalmi szívfrekvenciát.

J. Am. Coll. Cardiol. May, 2012; 

Kommentár

A SHIFT-vizsgálat (2011) eredményei alapján az ivabradin az ESC új guideline-jában (2012)

2012. május végén az Európai Kardiológus Társaság (ESC) belgrádi Szívelégtelenség Kongresszusán nagy várakozás után jelentették be az ESC szívelégtelenség kezeléséről szóló 2008-as guideline-jának frissített, új 2012-es változatát.

A krónikus szívelégtelenség kardiovaszkuláris kockázata a jelenlegi optimális gyógyszeres kezelés ellenére is magas, prognózisa rossz, különösen magas nyugalmi pulzusszám esetén. A SHIFT vizsgálat eredményei (2011) alapján ismeretessé vált, hogy a nyugalmi pulzusszám, a sinus-frekvencia jelentős mértékben befolyásolja a krónikus szívelégtelen betegek kórlefolyását, a magas szívfrekvencia fokozza a mortalitást és a rehospitalizációs igényt. A SHIFT vizsgálatban a kontroll betegcsoportban, akiknél a sinus-frekvencia ≥ 87/min volt, több, mint duplája volt a primer események előfordulása azokhoz a betegekhez viszonyítva, akiknél a szívfrekvencia 70-72/min között volt. Minden 1/min sinus-frekvencia emelkedés 3%-kal emelte a primer kompozit végpont (a kardiovaszkuláris halálozás + keringési elégtelenség progressziója miatti hospitalizáció) előfordulását. Minden 5/min sinus-frekvencia emelkedés a placebo csoportban 16%-kal emelte az elsődleges végpont kockázatát. Az ivabradinnal kezelt betegcsoportban, ha a nyugalmi szívfrekvencia a 28. napon 60/min-nél alacsonyabb volt, kevesebb primer végpont esemény fordult elő, mint magasabb szívfrekvencia esetén. A SHIFT-vizsgálatban a sinus-frekvenciát csökkentő, If-csatorna gátló ivabradin kezelés jelentősen, 18%-kal csökkentette a primer végpont előfordulását. Az ivabradin terápia előnye már a harmadik kezelési hónapban észlelhető volt, és tartósan fennmaradt.

Az ESC új 2012-es guideline-ja a SHIFT vizsgálat eredményei alapján fontos terápiás célkitűzésként kiemeli a sinusfrekvencia csökkentés fontosságát, jelentőségét. Az új kezelési útmutató szerint az ivabradin adását meg kell fontolni minden olyan 70/min-nél magasabb nyugalmi sinus-frekvenciájú krónikus szívelégtelen betegnél (akár ischaemiás, akár nem ischaemiás eredet esetén), akik a neurohormonális gátlás ellenére is szimptomatikusak és a balkamrai szisztolés funkciójuk (EF) csökkent (35%-nál kisebb). A SHIFT vizsgálat Am. Coll. Cardiol-ban közölt analízise pedig arra is rávilágított, hogy Procoralan elsődleges végpontra, illetve azok összetevőire gyakorolt hatása lényegében nem függ attól, hogy a beteg milyen dózisban kapta a béta-blokkolót.

Fontos megjegyezni, hogy az EMA az ivabradin hatóanyagú Procoralan esetében a legalább 75/min szívfrekvenciát tartja alkalmazási küszöbnek.

Dr. Borbola József
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Cikk[119446] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.