hirdetés

Az új ajánlás nyomán csökkent a mammográfiás vizsgálatok száma

A 40−49 éves nők körében országos szinten 6 százalékkal csökkent a preventív mammográfiák száma az Egyesült Államokban, miután a U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) a rutin vizsgálatok ellen foglalt állást e korcsoportban – e következtetéssel zárult a Mayo Clinic elemzése.

hirdetés

Ez kisfokú, mégis szignifikáns csökkenést jelent az igen ellentmondásos irányelvek közzététele óta – emelik ki a kutatók. Megállapításaikat az Academy Health Annual Research Meeting nevű rendezvényen hozták nyilvánosságra, melyet június 24. és 26. között rendeztek meg a floridai Orlandóban.

„A USPSTF 2009-ben közzétett irányelvei meglehetős zavart keltettek a betegek, az orvosok és más szakmai szervezetek körében – mondja a kutatás egyik résztvevője, Nilay Shah, a Mayo Clinic munkatársa. − Arra voltunk kíváncsiak, hogy az új ajánlások, illetve az azok által a közvéleményben keltett zűrzavar miként befolyásolta a mammográfia igénybe vételét a fiatalabb nők csoportjában.”

A kutatók egy nagy, reprezentatív országos adatbázisból gyűjtötték ki a szűrő jellegű mammográfiákra vonatkozó információkat 2006 januárja és 2010 decembere között, majd az irányelvek módosítása előtti és utáni arányokat összevetették egymással. Csaknem 8 millió, 40 és 64 év közötti nő adatait vonták be az elemzésbe.

Az új irányelvek publikálása előtti és utáni mammográfiás arányok összehasonlítása alapján a kutatók azt találták, hogy a módosítás nyomán 5,72 százalékkal csökkent a mammográfiás vizsgálatok aránya a 40−49 éves nők csoportjában. Egy év leforgása alatt csaknem 54 ezerrel kevesebb mammográfia történt ebben a korcsoportban.

„Az irányelvek módosítását követő egy évben csak kismértékű, mégis szignifikáns csökkenés mutatkozott a 40 és 49 éves nőknél végzett mammográfiás vizsgálatok arányában – mondja dr. Shah. − Ez egybecseng az irányelvek módosításának tartalmával. A hatást némiképpen mérsékelte az az ellenállás, mellyel a közvélemény viseltetett az ajánlások módosításával szemben, illetve az is, hogy később a USPSTF új ajánlásainak ellentmondó irányelvek láttak napvilágot.”

A Mayo Clinic szakemberei − az American Cancer Society irányelveivel összhangban − továbbra is amellett foglalnak állást, hogy 40 éves kortól évenként mammográfiás szűrővizsgálatra van szükség. A Mayo Clinic hárompilléres megközelítést alkalmaz a célok elérésére:

- Az emlők állapotával kapcsolatos tudatosság növelése, melybe beletartozik, hogy a nők kövessék nyomon állapotukat és legyenek tisztában azokkal a rendellenességekkel és változásokkal, melyekről mindenképpen tájékoztatniuk kell orvosukat, és melyek mindenképpen további kivizsgálást tesznek szükségessé.

- Egészségügyi szakember által végzett klinikai emlővizsgálat, mely évente javasolt 40 éves kortól kezdve.

- Mammográfiás szűrővizsgálat, melyet ugyancsak 40 éves korban kell megkezdeni és évente ismételni.

A mammográfiás szűrés már a negyvenes éveikben járó nőknél is korán azonosítja az emlőelváltozásokat. A legnagyobb ezzel kapcsolatos vizsgálatot Svédországban végezték több mint 1 millió nő bevonásával, mely szerint a szűrő jellegű mammográfia alkalmazása nyomán 29 százalékkal csökkent az emlőrák okozta halálozás.

„A szűrő jellegű mammográfia nem egy tökéletes vizsgálat, de a jelenleg elérhető módszerek közül ez a legjobb az emlőrák korai kimutatására – emelte ki Sandhya Pruthi, a Mayo Clinic emlőgyógyászati részlegének vezetője. – A korai felismerés jobb körülményeket teremt a kezelésre, így kevésbé agresszív terápiákkal is célt érhetünk.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.