hirdetés

Célzott hatású antimikrobiális peptidek

A normál bőrflóra bizonyos mikrobái olyan antimikrobiális peptideket termelnek, amelyek célzottan pusztítják el a Staphylococcus aureus baktériumokat anélkül, hogy a hasznos baktériumokat károsítanák.

hirdetés

A bőrünket benépesítő baktériumok jelentős hányada aktívan részt vesz a kórokozók elleni védelemben. Bőrbetegségek, például neurodermitisz esetén a normál bőrflóra fajspektruma eltolódik, a gyulladást okozó baktériumok, mint a S. aureus elszaporodnak. Amerikai kutatók a Science Translational Medicine hasábjain arról számoltak be, hogy más Staphylococcus fajok viszont olyan antibiotikumként ható anyagokat választanak ki, amelyek célzottan a S. aureus baktériumokat pusztítják el.

Richard Gallo(University of California, San Diego) és munkatársai 30 egészséges és 49 neurodermitiszes páciens bőrmintáját elemezték. A beteg bőrön jelentősen nagyobb számban voltak kimutathatók a S. aureus baktériumok. Az egészséges bőrflóra Staphylococcus fajai úgynevezett antimikrobiális peptideket (AMP) választanak ki, ami a kórokozó S. aureus fajt pusztítja el, a bőrön élő hasznos baktériumokat, mint például más Staphylococcus vagy Corynebacterium fajokat nem károsítják. A hatóanyag elsődleges termelői a Staphylococcus epidermis és a Staphylococcus hominis bizonyos törzsei. Mivel a betegek bőrén ezek a mikrobák nem kielégítő mennyiségben vannak jelen, a S. aureus baktériumok el tudnak szaporodni, ami fokozott gyulladásos reakciókat okoz.

Ezt a feltételezést a kutatóknak egy kísérlettel sikerült megerősíteniük. Öt betegnél megkeresték a kevés számú megmaradt S. epidermis és S. hominis baktériumokat. Ezeket laboratóriumi körülmények között olyan mértékben szaporították fel, ami megfelel az egészséges bőrön található mennyiségnek, majd krémbe keverve felvitték a páciensek alkarjára. 24 óra elteltével a S. aureus csíraszáma egyértelműen csökkent. A most zajló klinikai vizsgálatukban pedig  azt próbálják tisztázni, hogy egy ilyenfajta hosszabb időn át tartó bakteriális terápia tartósan képes-e normalizálni a megbomlott bőrflórát.

A bőrbetegségek kórokozói ellen használt antibiotikumok a hasznos baktériumokat is elpusztítják, ezáltal a S. aureus baktériumok még jobban el tudnak szaporodni. Gallo szerint az újfajta hatóanyag alkalmazása során az optimális hatás elérése érdekében személyre szabott terápiára lenne szükség. Minden beteget azokkal a saját Staphylococcusokkal kellene kezelni, amelyek a bőrükön alacsonyabb számban fordulnak elő.

A kutatók kémiai elemzéssel két olyan, eddig nem ismert antimikrobiális peptidet azonosítottak, amelyeket a S. hominis termel. A bőrön található mikrobák által termelt AMP koncentrációja elegendő, hogy a S. aureus baktériumokat elpusztítsa. Azt azonban még nem sikerült tisztázni, miért csak egy erre az egy bizonyos Staphylococcus fajra hatnak ezek az AMP-ek. A humán bőrsejtek is választanak ki AMP-et a baktériumok ellen. A hasznos Staphylococcus baktériumok immunrendszerünk ezen funkcióit támogatják a szűkebb hatásspektrumú, saját AMP-ük segítségével.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.