hirdetés

E. coli és húgyúti fertőzés

Az E. coli szuperbaktérium még egészséges nőkben is növeli a húgyúti fertőzések kockázatát.

hirdetés

Egy friss kutatás szerint a fluoroquinolon-rezisztens (FQR) Escherichia coli baktérium törzsek egészséges nők belében is fennmaradhatnak, és megtámadhatják a húgyúti rendszert.

Dr. Evgeni Sokurenko (University of Washington, Seatlle) és munkatársai szerint a fluoroquinon-rezisztens E. coli baktériumok az egészséges nők 8,8%-ának bélcsatornájában kimutathatók, és legtöbbször a pándémiás multirezisztens ST131-H30R vagy ST1193 klonális csoportba tartoznak. Ezek tehetők felelőssé a rezisztens húgyúti és véráram útján terjedő fertőzések többségéért. Akik bélrendszerében ezek az E.Coli törzsek fordulnak elő, azok húgyutaiban kétszer olyan gyakran  mutathatók ki, mint azoknál, akik tápcsatornájában az E. coli egyéb törzsei vannak jelen. A Clinical Infectious Diseases c. lapban megjelent közlemény szerint „ezek az erősen uro-pathogén klonális baktérium-csoportok kifejezetten sokáig fennmaradhatnak a bélrendszerben és jelentős arányban bakteriuriát okozhatnak klinikai panaszt okozó húgyúti fertőzés (UTI) nélkül is.”

A kutatók 1031 olyan (átlagosan 52 éves) hölgy székletmintáit gyűjtötték be, akik az elmúlt egy év során nem számoltak be húgyúti fertőzésről. E. coli baktériumot 916 esetben (88,8%) lehetett kimutatni, ezek közül 91 székletmintában (az összes eset 8,8%-a, az E. coli-t tartalmazó minták 9,9%-a) FQR baktériumok jelenlétét észlelték. Az ST131-H30R a béltraktusban inkább az idősebbeknél fordult elő. Azok közül, akik székletében FQR E. colit találtak, 74 esetben vizeletmintákat is vettek, a 74 mintából 26 pozitív volt E-colira és ezek közül 20 (76,9%) volt kimutatható az FQR baktérium, amely ugyanahhoz a klón-típushoz tartozott, mint a székletben talált. 

Dr. Sokurenko szerint „eddig nem realizáltuk, hogy ez a két leggyakoribb multirezisztens E. coli törzs hónapokig, esetleg évekig „békésen” megmaradhat az egészséges nők bélrendszerében és hólyagjában anélkül, hogy a beteg antibiotikumokra szorulna. Ezek szerint valószínűleg élettani alapja van annak, hogy az FQR E. coli pándémiásan szóródik. A széklet vizsgálatával azonosítani lehetne a baktérium-hordozókat és meg lehet jósolni a rezisztens fertőzéseket, de újra kell értékelni a tünetmentes bakteriuria jelentőségét is. Ha követni tudnánk a baktérium-hordozókat, fertőzés fellépése esetén nemcsak célzottan tudnánk a szuperbaktériumra támadni. Ezekben a multirezisztens bakteriális fertőzésekben a legnépszerűbb antibiotikumok (a fluoroquinolok családjába tartozó ciprofloxacin vagy a sulfametoxazol + trimetroprim kombináció) valószínűleg nem hatnak, viszont érdekes módon – és szerencsére – ezek a rezisztens törzsek jóval érzékenyebbek az olyan régi antibiotikumokra, mint a nitrofurantoinok vagy a foszfomycin.

A klinikusnak persze az első dolga, hogy tenyésztésre és az antibiotikus profil meghatározására anyagot küldjön a laborba, de mindig gondolnia kell arra, hogy ezek a törzsek könnyedén átadhatók a családtagoknak, szóródhatnak a szűkebb környezetben, kórházakban, idősotthonokban.

Dr. Bernard Camins (az Infection Prevention at the Mount Sinai Health System in New York City orvosigazgatója) megjegyezte, hogy célszerű lenne ezen egy földrajzi területre vonatkozott vizsgálat eredményeit majd ennél szélesebb körben is igazolni. Viszont az eredmények azt jelzik, hogy jobban kell ismerni a bélrendszer bakteriális flórájának összetételét, valamint a tünetmentes bakteriuriában észlelhető bakterium-típusokat.

Az infektológus specialista Dr. Michael Satlin (Weill Cornell Medicine and New York Presbiterian in New York City) rámutatott, hogy „az antibiotikumok – esetünkben a fluoroquinolok – fölösleges használata oda vezethet, hogy ezek a FQR E. coli baktérium-törzsek sikeresen fognak szaporodni a betegek béltraktusában és húgyutaiban.” A tanulmány eredményei befolyásolhatják a jelenleg érvényes guideline-okat, pl. az Infectious Diseases Society of America nem javasolja a tünetmentes bakteriuriás betegek kezelését (pozitív vizeletminta, de tünetek nélkül), és nem javasolja a fluoroquinolokat a húgyúti fertőzések első vonalban történő kezelésére.

A vizsgálatot az ID Genomics támogatta.  

Források:

1. Larkin M. Superbug E. coli strains in healthy women raise risk of resistant UTIs. Reuters Health Information. August 13, 2019.

2. Tchesnokova VL, Rechkina E, Chan D, et al. Pandemic uropathogenic fluoroquinolone-resistant Escherichia coli have enhanced ability to persist in the gut and cause bacteriuria in healthy women. Clin Infect Dis 04 July 2019.ciz547.https://doi.org/10.1093/cid/ciz547

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.