hirdetés

Emlőrák ellen: rostban gazdag ifjúkori étrend

A korszerű táplálkozástudomány mind több súlyos betegség megelőzésében segít. Csaknem százezer fiatal nő étrendjének tanulmányozása igazolta, hogy a növényi rostokban gazdag ifjúkori étrend az emlőrákkockázat szignifikáns csökkenésével jár.

hirdetés

Amikor évtizedekkel ezelőtt megjelentek az orális kontraceptívumok, és az amerikai klinikusok érzékelték, hogy milliók kérik az ilyen készítmények felírását, ugyanakkor nem rendelkezünk megfelelő adatokkal az esetleges mellékhatásokra vonatkozólag, a National Institute of Health szakértői Dr. Frank Speizer vezetésével hatalmas vizsgálatot indítottak el ennek tisztázására.

A Nurses’ Health Study első programja 1976-ban indult, 122 000, 35–55 éves női egészségügyi dolgozóval, akiknek az egészségét 2 évenként kontrollálták. Walter Willett 1989-ben szervezte a Nurses’ Health Study II. tanulmányt fiatalabb, 25–42 éves résztvevőkkel, mert időközben az emlőrák témája igen fontossá vált. Itt az életvitel, az étrend követése is igen nagy hangsúlyt kapott. Az induló 123 000 résztvevőből 116 686-an vettek részt a tanulmányban.

Maryam S. Farvid, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársa vezette azt a tanulmányt, amely a serdülőkori táplálkozás és a felnőttkori emlőrák kapcsolatát vizsgálta. A vezető szerző hangsúlyozta, hogy korábbi munkák szerint az emlőrák kockázata és a táplálkozási rostfogyasztás közötti kapcsolat igen gyenge. Ennek tisztázására most a Nurses’ Health Study II. 90 534 résztvevőjének étrendje és emlőrákadatai közötti összefüggést vizsgálták.

A táplálkozási nyilvántartás 1991-ben, a résztvevők 27–44 éves korában indult, majd 4 évenként ismétlődött. Speciális tájékoztatót töltöttek ki 1998-ban az iskoláskori táplálkozásra vonatkozólag. Farvid és munkacsoportja dolgozatát a Pediatrics február 1-jei száma közölte.

Azokhoz képest, akik korai felnőttkorban kevés rostot tartalmazó étrendet fogyasztottak, a fiatalabb korukban rostgazdag étrenden lévők emlőrákkockázata 12–19%-kal kisebbnek bizonyult. A serdülés éveiben bőséges rostmennyiséget fogyasztók 16%-kal ritkábban betegedtek meg emlőrákban, s a menopauza utáni időszakban ez a kockázatuk 24%-kal volt alacsonyabb.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy naponta 10 grammal több rost elfogyasztása – amihez elegendő pl. még egy almát vagy még két szelet teljes kiőrlésű kenyeret megenni – az emlőrák kockázatát 13%-kal mérsékli. A védő hatás gyümölcs és zöldség fogyasztása esetén a legjobb.

A szakértők föltételezik, hogy a rostban gazdag diéta csökkentheti a vér ösztrogénszintjét, ami a rosszindulatú folyamat kockázati tényezője. Az emlőrák a nők második leggyakoribb daganatos betegsége, az USA területén jelenleg mintegy 246 000 ilyen beteg él. A kórkép nálunk is majdnem ugyanolyan gyakori, és az új vizsgálat arra utal, hogy az egészséges, rostokban gazdag étrend számottevő védelmet nyújthat ellene.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.