Hízásgátló étrendkiegészítő
A nyugati társadalmakban a felnőttek testsúlya évente kb. 0,3-0,8 kg-mal növekszik, ami napi 50 100 kcal plusz kalória beviteléből származik. Egy 24 hetes vizsgálat szerint egy táplálék kiegészítővel megelőzhető a fokozatos testsúlynövekedés.
Az utóbbi 25 évben számos megfigyelés bizonyította, hogy az étvágy szabályozásában fontos szerepe van a gyomor- béltraktusból érkező hormonális és idegi jeleknek. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a bél mikrobiotája nem csak hogy befolyásolja az energia-szabályozást, de döntő szerepet játszik az elhízásban. A bél mikrobiom a táplálékkal bevitt rostok fermentációjával rövid láncú zsírsavakat (short chain fatty acids = SCFAs) termel A legújabb kutatások szerint az étrend, a bél mikrobiota, valamint a zsírok tárolása is ezeket a rövid láncú zsírsavakat is magukban foglaló molekuláris mechanizmusokkal vannak összefüggésben.
A szakemberek számára nagy kihívást jelent egy olyan hatásos stratégia kidolgozása, mellyel meg lehetne akadályozni, hogy a felnőttek testsúlya ne gyarapodjon évente a mostani ütemben, kb. 0,3-0,8 kg-mal: Alapvető hatással lenne az egész népesség egészségi állapotára, ha az ezt a súlygyarapodást okozó. napi 50-100 kcal kalória felvételt meg tudnánk akadályozni.
Ennek egyik módja a fokozott rostbevitel lehet. A rostosban gazdag tápanyagok fogyasztásának növelésével ugyanis csökken az étvágy és a testsúly. Ez elsősorban a rostok fermentálható komponenseinek köszönhető, amelyek fő szerepet játszanak a jóllakottsági érzés kialakulásában. Ha rágcsálókat magas fermentálható rosttartalmú táplálékkal etetnek, testsúlyuk és zsír-tömegük nem növekszik. Humán vizsgálatokban is bizonyították étvágy- és testsúlycsökkentő hatásukat. E kedvező hatás eléréséhez viszont a rostokat nagy mennyiségben (>30 gramm/nap) szükséges fogyasztani, de a gasztrointesztinális mellékhatások miatt ez nem nagyon történik meg (rossz a „compliance”). A rövid láncú zsírsavak a bélben serkentik az agy étvágy-központja felé teltség-érzést jelező bél hormonok YY peptidjét (PYY), és a glukagon-szerű peptid-1-et (GLP-1). A rövid láncú zsírsavak a GLP-1 kibocsájtást a szabad zsírsav receptor (free fatty acid receptor, FFAR) -2-höz kötött G-protein serkentése révén stimulálják. A rostok fermentációja során keletkező SCFA-k közül a propionát kötődik legnagyobb affinitással az FFAR-hez.
Dr. Chambers (London) és munkatársai találomra kiválasztott 60 túlsúlyos felnőttnek 24 hétig az általuk szintetizált napi 10 gramm inulin propionát-észtert (IPE), vagy placebóként 10 gramm inulint adtak. Az IPE-vel a bélben a 2,5-szeresére emelkedett a propionát-szint, ami rostos táplálékkal csak nehezen lenne elérhető. A 60 résztvevőből 49-en fejezték be a vizsgálatot. Az IPE-t kapott 25 személy közül csak egy (4%) személy súlya gyarapodott legalább 3%-kal, míg a placebóként inulint kapó 24 személy közül hat (25%) hízott ilyen mértékben, közülük négyük (17%) testsúlya az 5%-ot is meghaladó mértékben gyarapodott.
Dr. Cheskin (Baltimore, Maryland) szerint „nem drámai, de statisztikailag szignifikáns a különbség”. Ez a táplálékkiegészítő igen bíztató, bár „nem tudjuk, hogy a kedvező hatás hosszú ideig fennmarad-e, elképzelhető, hogy a szervezet előbb-utóbb kompenzálja”.
A közlemény szerint a propionátos csoport tagjainak kisebb mennyiségű volt az intraabdominális zsírszövete, mint a kontroll inulinos csoporté, 24 hét után a proprionátos csoportban nem növekedett a hasi zsír, míg a kontroll csoportban enyhén emelkedett. A propionátos csoport nem alkoholos zsírmájban szenvedő résztvevőiben a 24. hétre jelentősen csökkent a májsejtek lipidszintje (22,1%-ról 15,9%-ra), míg a kontroll-csoport betegeinél nem. Bár a vizsgálatot a hízás megelőzésének kutatására indították, de némi fogyást is észleltek: a propionát csoportban a testsúly változása -1,02 kg, az inulin-csoportban +0,38 kg volt (p=0,099). A proprionát-csoport 13,8%-kal kevesebbet evett a kontroll csoporthoz képest, de a két csoport között nem volt mérhető különbség a bél emésztés utáni PYY, vagy GLP-1 tartalmában.
Mindkét vizsgálati csoportban csökkent az összkoleszterin, a HDL, az ALAT (GPT), az ALP, de csak a propionátos csoportban csökkent szignifikánsan a LDL. A vizsgálati csoportban valamelyest csökkent az ASAT (GOT) szint is, de ez nem volt szignifikáns.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
2. Gut